Vesti -

Sledeće godine – kraj američkog kapitalizma?

Danska Sakso banka objavila je listu "šokantnih predviđanja" za 2024. godinu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/JAY.D.Beagle
Ilustracija: Shutterstock/JAY.D.Beagle

Danska Sakso banka objavila je danas svoju redovnu listu "šokantnih predviđanja" za sledeću godinu, odnosno malo verovatnih i potcenjenih događaja koji bi mogli da uzdrmaju svetska tržišta u 2024. godini, kao što su nafta za 150 dolara po barelu, pobeda Roberta Kenedija na izborima u SAD ili zdravstvena kriza zbog posledica uzimanja pilula protiv gojaznosti.

U prognozi nazvanoj "Kraj puta", ističe se da je "lagani put" kojim je svet prošao od Velike finansijske krize 2008. godine, praćen stabilnom geopolitikom, niskom inflacijom i niskim kamatnim stopama, uzdrman tokom pandemije virusa korona, navodi se na sajtu Sakso banke.

U 2024. godini postaje jasno da je ovaj "lagani put" pri kraju, a pred svetom se nalazi neizvesna i opasna budućnost.

Banka očekuje nekoliko globalnih i regionalnih šokova u 2024. godini, kao što je "kraj kapitalizma" u njegovom tradicionalnom smislu u SAD.

"Vlada SAD će biti prinuđena da poveća fiskalnu potrošnju usred izbora 2024. godine kako bi izbegla ekonomske probleme i socijalne nemire. Zbog rastućih inflatornih pritisaka i povlačenja kapitala od strane stranih investitora, tražnja za američkim državnim obveznicama će biti veoma slaba, što će uzrokovati porast prinosa", navodi se u prognozi.

Vašington će zbog ove situacije osloboditi poreza prihode od državnih obveznica, smatra danska banka.

Veštačka inteligencija (AI) u vidu takozvanih "dipfejkova" će postati pretnja za nacionalnu bezbednost zemalja, ističe se u prognozi.

Sakso banka smatra da bi Saudijska Arabija mogla da kupi prava na fudbalsku Ligu šampiona, a EU uvede porez od dva odsto evropskim milijarderima, kao i da bi privreda Japana mogla da poraste za sedam odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.