Vesti -

Stvorena nova svetska sila: Zgrnuli milijarde na modernom oružju, ni Rusi ne mogu da se odbrane

O tehnološkom rastu i kvalitetu turske vojne industrije počelo je da se priča s pojavom dronova "Bayraktar TB-2".

Izvor: Večernji.hr
Podeli
Foto: shutterstock, MoreThanPicture
Foto: shutterstock, MoreThanPicture

Ove dronove proizvodi Baykar Defense Technology.

Ovi dronovi su doneli velike probleme ruskoj vojsci na frontu koja nikako nije mogla da se obrani od napada ovih modernih letelica koje su preko noći postale tražene u celom svetu. Jedan od razloga je što samo jedan ovaj dron nosi osam raketa i u zavisnosti od konfiguracije drona, i vrste senzora, on može biti naoružan čitavim spektrom raketa i bombi.

Rat u Ukrajini, ali i zveckanje oružjem širom sveta, doveli su do novog snažnog naoružavanja brojnih država. Kupuje se sve i svašta pod izgovorom nacionalne sigurnosti i straha od moguće agresije s bilo koje strane. Prema podacima koji se iznose u medijima u prodaji modernog naoružanja prednjače SAD ali tu su i druge vojno snažne članice NATO-a koje prodaju svoje oružje poput Velike Britanije, Francuske, Nemačke… Ne zaostaje ni Kina, a i Rusija uprkos svemu što se događa na njenima granicama i dalje prodaje svoje naoružanje. U celoj toj novoj trci u naoružanju po malo tiho, i ispod radara, prolazi tehnološki i vojni rast Turske koja polako, ali sigurno postaje svetski moćni vojni igrač.

Bajraktar postao borbeni avion

Međutim, turska vojna industrija ide i dalje, pa je nedavno u javnosti predstavljen prototip bespilotnog borbenog aviona nazvanog Bayraktar Kizilelma (Crvena jabuka) koji će, prema najavama, sa svojim sposobnostima i naprednom veštačkom inteligencijom u budućnosti biti među najjačim elementima sigurnosnih snaga na bojnom polju.

To će biti bespilotni borbeni jednomotorni avion na mlazni pogon sa smanjenim radarskim odrazom koji će, između ostaloga, moći da sleće na nosače aviona. Prošle godine Turska je objavila i video prototipa borbenog aviona pete generacije TF-X koji planira da bude pušten u upotrebu početkom naredne decenije.

U isto vreme izvršena je i modernizacija tenkova Leopard koji sada nosi naziv Fahtettin Altay koji ima sposobnost automatskog hvatanja mete u krugu od 360 stepeni. Ovaj tenk sada ima i laserski obrambeni sistem PULAT ali i još jedan modularni hemijski reaktivni oklop i top kalibra 120 milimetara.

Pre dve godine turska vojska je testirala prvi domaći obrambeni sistem sa projektilima dugog dometa Siper koji bi u upotrebi turske vojske trebalo da budu tokom ove godine. Lansiran je i obrambeni sistem HISAR-A+, koji može biti spojen sa bespilotnim letelicama za pokrivanje veće teritorije.

Probna lansiranja novih vazdušnih raketa se izvode ili su već obavljena, a proizvodnja se očekuje uskoro. Prema informacijama medija radi se i na nastavku razvoja elektromagnetnog oružja SAPAN koje može da ubrza projektile do hipersoničnih brzina bez upotrebe hemijskih goriva kao i na supersoničnim projektilima i precizno navođenim projektilima kao što je SOK.

Uskoro prva turska podmornica

Nije zaboravljeno ni more pa je tako razvijeno bespilotno plovilo SIDA koje ima mogućnost nošenja projektila. Uporedo se radi i na razvijanju protubrodskih projektila dometa 200 kilometara ali i na proizvodnji prve domaće podmornice.

U planu je da do 2027. godine turska mornarica ima na raspolaganju šest domaćih podmornica. U međuvremenu je Turska ušla u mali krug zemalja koje su sposobne da proizvedu razne brodove kao što je razarač TCG Istanbul. Najavljena je i izgradnja amfibijskog broda koji će moći da bude konfiguriran i kao nosač za letelice kojima za poletanje ne treba mnogo prostora ili koje uzleću vertikalno. Gradiće se i fregate, a u pogon je stavljen i pomorski obaveštajni brod TCG Ufuk. Spominje se i razvoj domaćeg nosača aviona.

Koliko daleko razmišljaju u Turskoj i kakve sve planove imaju govore i planovi za svemir pa je tako već proizveden prvi domaći satelit Grizu-263. Zasigurno postoje i brojni planovi i projekti o kojima se za sada ništa ne zna, a koji će biti predstavljeni svetskoj javnosti u nekom trenutku.

Sve što radi turska vojna industrija prepoznato je i u svetu tako da iz godine u godinu raste prodaja turskog naoružanja širom sveta. Ta prodaja se već sada meri u milijardama dolara, a kako stvari stoje, i s obzirom da je rat za proizvođače naoružanja najbolja reklama, ona će rasti i dalje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.