Vesti -

Uzalud molbe: Nemci neće da štede naftu

Nemačke vlasti su uzalud pozvale na štednju nafte, upozorio je u petak domaći stručnjak za energetiku

Izvor: DPA
Podeli
Foto: depositphotos
Foto: depositphotos

Štefen procenjuje da potrošnja nafte ove godine, posle pandemijskog pada, ponovo raste uprkos krizi energenata zbog ukrajinskog rata.

Potrošnja, doduše, još nije na predpandemijskom tempu, ali trend ukazuje na rast, rekao je Bukold za agenciju dpa, pozivajući se na izveštaj koji je naručila ekološka organizacija Grinpis.

Od ruskog napada na Ukrajinu u februaru, nafta je poskupljivala, a to se prelilo na cenu goriva i lož-ulja. Pride, embargo Evropske unije na uvoz ruske nafte tankerima stupa na snagu u ponedeljak, što će zaoštriti problem snabdevanja u Evropi.

Ministar privrede Robert Habek od proletos poziva na štednju goriva, ali navodi Bukold, podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA), ukazuju da potrošnja u Nemačkoj raste od drugog kvartala.

Od aprila do septembra, potrošnja je bila na 7,1 odsto ispod predpandemijske. U dve godine koju su obeležile oštre mere izolacije, potrošnja je bila u recesiji od 11,1 odsto. Pa opet, Nemačka je ove godine bila štedljivija od proseka evropskih članica OECD, sa potrošnjom za 4,8 odsto manjom od predpandemijske.

Grinpis svejedno osipa paljbu po vlastima.

"Vlada ulaže ogroman napor u potrazi za novim prodavcima nafte, a premalo čini da smanji zavisnost od nje," rekao je portparol Grinpisa Manfred Santen.

"Od ograničenja brzine do otkazivanja domaćih letova i produženog rada od kuće, mere koje se mogu brzo primeniti mesecima tavore na stolu. Vladajuća koalicija bi konačno trebalo da ih se prihvati," dodao je Santen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.