Vesti -

Zar ruski gas? Objavili listu – ovo su najveći "idioti"

Britanski list Ekonomist je objavio lestvicu "idiota" koji uporno ostaju zavisni od Rusije.

Izvor: SEEbiz
Podeli
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV
EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Austrija na njoj zauzima visoko drugo mesto. Prvo mesto osvaja Mađarska, nakon Austrije sledi Grčka. Istini za volju, krivac za to nije trenutni austrijski kancelar Karl Nehamer, ali jeste njegov stranački kolega iz Austrijske narodne stranke ÖVP Sebastjan Kurc, prenosi seebiz.

Međutim, trenutni austrijski kancelar isto tako čini sve da tu zavisnost od Rusije gurne pod tepih. Tako je prošlog decembra izjavio kako je njegova zemlja "smanjila zavisnost od ruskog gasa s 80% na početku rata Rusije protiv Ukrajine na 20%".

To je zapravo bilo istinito, ali samo u trenutku kad je Nehamer to i izjavio: u pokušaju iznude dodatnih ustupaka je Rusija zaista i Austriji smanjila isporuku gasa, ali nakon toga se isporuka nastavila i trenutno ruski gas pokriva 60% potrošnje Austrijanaca.

Volfgang Mjuler iz Instituta za istoriju istočne Evrope na univerzitetu u Beču stoga sažima žalosnu bilancu: "Zavisnost Austrije od gasa iz Rusije se od početka rata nije bitno smanjila, usprkos svim političkim najavama".

Dok je jedna Nemačka u međuvremenu uspela gotovo dve trećine gasa koje je trošila i koji je dolazio iz Rusije da svede praktično na nulu, Austrijanci i dalje uredno uplaćuju u Putinovu državnu kasu, piše list.

Muler ukazuje kako je to Putinu "korisno" iz barem dva razloga: "Najpre, tako je Austrija zavisna pa tako i izložena ucenama. A onda je tu i novac koji, naravno, teče i u kasu ratnog agresora".

Od početka napada na Ukrajinu Austrija je uplatila na račun Gasproma oko 7 milijardi evra. To se ne čini mnogo ss obzirom na oko 390 milijardi prihoda koje je Moskva u tom razdoblju zaradila od svoje nafte i gasa, ali to ne zvuči tako beznačajno kad Muler to preračuna na razmerno mali broj stanovnika Austrije. To onda ispada 590 evra po glavi stanovnika za rusku ratnu mašineriju i to je "nekoliko puta više što dajemo agresoru od onoga što dajemo žrtvama".

Beč pomaže i Ukrajini: tu su jedna milijarda novčane pomoći, pomoć izbeglicama od rata i mnogo toga drugog što daje, još uvek formalno, vojno neutralna Austrija.

Isto tako nije pravedno i sadašnjeg kancelara nazivati "Putinovim korisnim idiotom", jer svi ugovori su sklopljeni pre njegovog mandata. Ključna osoba je tu svakako bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajslj – takođe iz ÖVP – na čijoj je svadbi prije pet godina Putin bio počasni gost, a prema poslednjim informacijama ona se preselila u Rusiju i namerava da radi za svog "dobrog prijatelja" u Kremlju.

U njenom mandatu je delom državni austrijski koncern OMV sklopio s Rusijom sporazum o isporuci gasa, doduše po nešto povoljnijoj ceni, ali s klauzulom "Take-or-Pay". Drugim rečima, čak i ako Austrija neće uzeti dogovorenih šest milijardi kubnih metara gasa godišnje, ona ga mora platiti. Taj ugovor je produžen – Putin je lično prisustvovao potpisivanju - i na snazi je još 17 godina, sve do 2040.

Analitičar odnosa na istoku Evrope iz Beča priznaje sadašnjem austrijskom kancelaru da se trudi da ispravi stvari i da je "promenio rečnik" kad je reč o Rusiji, ali činjenica ostaje: Austrija je i dalje zavisna od ruskog gasa – i od onoga što će joj Moskva naložiti da bi ga dobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.