Vesti -

Zaustavili prodaju kriptovaluta

Pejpal (PayPal) će prestati da dozvoljava klijentima iz Ujedinjenog Kraljevstva da kupuju kriptovalute preko svoje platforme od oktobra.

Izvor: Biznis.rs
Podeli
Foto: shutterstock, DaLiu
Foto: shutterstock, DaLiu

Kompanija za finansijsku tehnologiju Pejpal je donela ovakvu odluku jer radi na ispunjavanju novih pravila o kripto-promocijama.

Britanski finansijski regulator treba da uvede stroža pravila kako bi ograničio način na koji se kriptovalute reklamiraju britanskim potrošačima, uključujući i obavezu da kripto-firme nose upozorenja o riziku i ukidaju bonuse "pozovi prijatelja", prenosi Rojters.

Pejpal će od 1. oktobra "privremeno pauzirati" mogućnost kupcima da kupuju kriptovalute na svojoj platformi jer radi na ispunjavanju novih propisa, koji stupaju na snagu 8. oktobra, navodi se u e-poruci koju je kompanija uputila kupcima. Rečeno je da očekuje da će ponovo početi sa prodajom "početkom 2024. godine".

"Pejpal dosledno i blisko sarađuje sa regulatorima širom sveta kako bi se pridržavao važećih pravila i propisa na tržištima na kojima posluje", rečeno je klijentima u mejlu, čiju je kopiju kompanija podelila sa agencijom Rojters. Navedeno je da kupci mogu da drže i prodaju svoje kriptovalute "u bilo kom trenutku".

Ovu vest su ranije preneli kripto-mediji, uključujući CoinJournal.

Pejpal je prvi put pokrenuo kupovinu i prodaju kriptovaluta u Velikoj Britaniji 2021. godine.

Regulatori širom sveta sve više traže da regulišu kripto-imovinu, nakon što je kolaps nekoliko kripto-firmi, uključujući FTX prošle godine, ostavio investitore amatere sa velikim gubicima.

Nakon što su cene tokena dramatično pale prošle godine, cena vrhunske kriptovalute bitkoina se postepeno oporavila, do sada ove godine porasla je za oko 76 odsto. Ipak, njegova cena je na manje od polovine maksimuma svih vremena postignutog u novembru 2021. godine.

Ranije ovog meseca, akcije kompanije Pejpal su porasle kada je objavljeno da je lansirao stabilnu valutu u američkim dolarima, neku vrstu kriptovalute dizajnirane da održava konstantnu cenu tako što je vezana za stabilnu imovinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.