Esports B92.net

LEC ove godine zabeležio apsurdan pad gledanosti!

G2 Esports je 30. jula osvojio titulu novog LEC šampiona, savladavši EXCEL sa ubedljivim rezultatom 3-0. Ovo je sjajan uspeh za organizaciju, ali ne i za LEC, koji je zabeležio pad gledanosti od čak 50% u odnosu na prošlu godinu.

Božidar Radovanović RUR
Podeli
Foto: Riot Games/ LoL Esports
Foto: Riot Games/ LoL Esports

Prema statistikama sa stranice Esports Charts, pik gledanosti LEC-a je opao za 53% u poređenju sa 2022. godinom. Prošlogodišnju završnicu LEC-a gledalo je 732.573 navijača, dok je finale između G2-a i EXCEL-a gledalo samo 325.193 fanova. Što se prosečne gledanosti tiče, ona je opala sa 211.743 na 172.558 gledalaca, što je pad od oko 18,5%.

Riot je uveo velike promene u format EMEA šampionata. Mečevi se ove godine igraju tri umesto dva dana u nedelji, ali najveća promena se tiče sistema Championship poena, koji su ključni za plasman za Worlds šampionat. Ukratko, rezultat finalnog meča nije imao nikakav uticaj na plasman ekipa, zbog čega su fanovi masovno izgubili interesovanje.

”Ovo je potpuno očekivano. Finale nema nikakvu poentu – nema plasmana za Worlds, igra se u studiju sa malom publikom bez velike ceremonije otvaranja, bez hajpa. Mislim da više nije bitno ko osvaja LEC i da nikoga nije briga za finale”, požalio se jedan fan na redditu.

Ako Riot ne uvede neke promene u format LEC-a, verujemo da će gledanost evropske LoL lige nastaviti da opada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.