Esports B92.net

Rumunija priznala esports kao tradicionalnu sportsku disciplinu

Na Esports Samitu u Bukureštu Rumunija je donela pravnu odredbu da će sportski zakon do kraja godine biti izmenjen, i da će esports zvanično biti priznat kao tradicionalni sport.

Božidar Radovanović RUR
Podeli

Da li je esports zaista sport? Veoma kontroverzna tema o kojoj se raspravlja poslednjih 20 godina, a danas možemo reći da, polako ali sigurno, esports stiče ovaj status.

Bio on sport ili ne, činjenica je da se razvio munjevitom brzinom. Dokaz njegovog napretka su milionski turniri održani u velelepnim arenama sa masivnom publikom, na čelu sa Dota 2 The International šampionatom, koji esportistima ove godine nudi čak 40 miliona dolara.

Dotičan turnir je trebalo da se održi u Stokholmu, ali je otkazan jer Švedska još uvek nije spremna da prizna esports kao tradicionalni sport. Zato je istupila Rumunija, koja će biti novi domaćin The International 10 šampionata, sa početkom u oktobru 2021. godine.

U toku je Esports Samit u Bukureštu, koji trenutno radi na modifikaciji sportskog zakona u Rumuniji, koji će do kraja godine esports izjednačiti sa tradicionalnim sportom.

Šta ovo znači za esports? Za početak, ekipe i esports organizacije u Rumuniji će zvanično biti registrovane kao tradicionalni sportski klubovi, a esportisti će biti prepoznati kao tradicionalni sportisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.