Drašković o "leku i otrovu", o čemu priča sa Vučićem, jugonostalgiji, regentu Aleksandru, "rešavanju Kosova"...

Srpski pisac i političar Vuk Drašković (rođ. 1946.) nedavno je završio svoj najnoviji roman čiji je glavni protagonista jugoslovenski regent i kralj Aleksandar, jedan od glavnih tvoraca Jugoslavije (u početku Kraljevstva, odnosno Kraljevine SHS). Taj će roman za koji dan izaći iz štampe i već je i pre svog pojavljivanja u knjižarama izazvao veliki interes beogradske, ali i mnogo šire javnosti. Pretpostaviti je da bi iz niza razloga mogao biti vrlo zanimljiv i hrvatskim čitateljima.

Globus, Darko Hudelist
Pošaljite komentar
 1. Ono što je Vuk Drašković zagovarao je pobedilo. Rezultat je očevidan. Haos, birokratija dovedena do tiranije, otimačina... Drašković ne priznaje zablude, nego tera dalje. Stvarnost je kriva, a ne nerealne projekcije. Nema funkcionalne zajednice sa stalnim temeljnim prevratima, a mi živimo u permanentnim reformama. Izvršna vlast danas predlaže zakone kao na traci, umesto da sprovodi zakone. Skupština je postala stranačko preduzeće koje servisira izvršnu vlast. U komunizmu je bar partija imala odgovornost, danas je nema niko nego se prebacuje na građane i "izbornu volju".
  (Matija, 30. decembar 2018 11:35)

  # Link komentara

 2. Draskovic je tada bio ministar, i javno je na TV pokazao da ne zna u kojoj opstine je selo Medja, u kojem se rodio.
  (kad su bile poplave u banatu, 2. oktobar 2018 19:25)

  # Link komentara

 3. Vuk Drasković je čovek za sva vremena. Prosto teče od prošlosti, kroz sadašnjost, ka budućnosti. Kao prvo najčovečniji čovek, persona visokog stila, stasa i glasa, blistavog uma i duše, studiozan, razložan, najširih vidika, mudar i zaštitnik svih ljudi, poput Hrista. Pravednost, plemenitost, otvorenost, dobrota su dominantne vrline, zbog čega je za respekt u svakom pogledu i o čemu govore njegova dela, kao i književna i uvaženost od najznačajnijih ljudi sveta. Zato mi teško padaju zli jezici i ljute strele ka njemu. On je svetlo Srbije i Sveta.
  (bozana bozanic, 30. septembar 2018 05:04)

  # Link komentara

 4. Draškovića ne poštujem, ali kralja Aleksandra poštujem. Treba stvari sagledati u vremenu i prostoru u kome je živeo. Hrvati su bili i frankovci i radićevci i orjunaši (jugoslovenski nacionalisti). Kome da veruje? Hrvatska proslavlja "prosinačke žrtve", bivše domobrane koji su u Zagrebu 1918. godine protestvovali radi ujedinjenja. Prećutkuju da ih nisu pobili srpski žandari, nego dalmatinski mornari i lokalna hrvatska policija. Ta ideja jugoslovenstva i "brat je mio koje vere bio" je bila starija od Karađorđevića i začeta je u Hrvatskoj. Jugoslavija je bila šansa za sve njene narode da imaju snažnu zajedničku državu, a da ne razmišljaju ko će da ih porobi. Na polju spoljnje politike je to postigao. Mala Antanta, Balkanski pakt, jugoslovenski brodovi su pravljeni tako da mogu operisati kao deo savezničke flote u Mediteranu. Treba pogledati fotografije sa njegovog venčanja i krštenja princa Petra. Treba pogledati snimke sa njegovih poseta Dalmaciji i mitinga u Splitu. Prvi razarač nove mornarice je bio "Dubrovnik", a zahtevi su bili da bude brži i bolje naoružan od italijanskih razarača. Patio je od morske bolesti, ali je na poslednje putovanje u Francusku krenuo razaračem, kao vladar pomorske zemlje, da pokaže Italiji da Jadran nije njen. Na unutrašnjem planu, u međunacionalnim odnosima se nije snašao. Danas se čuje kako nije sazvao hrvatski sabor da ga potvrdi za kralja Hrvatske. Pa nije sazvao ni srpsku skupštinu da ga potvrdi za kralja Srbije. Nije se ni krunisao.
  (Zoki, 29. septembar 2018 07:42)

  # Link komentara

 5. Blago Srbiji kad ima tako mudre političare. Nema da brine.
  (od Srbija do Tokija do Srbija ko Nokija, 27. septembar 2018 12:30)

  # Link komentara

 6. Bilo bi bolje da sadi kupus nego što piše to što piše i što misli da se bavi politikom. Nedarovit pisac i konzervativan političar. Bože spasi nas anahronizma i provincijskih koještarija.
  (Radovan, 27. septembar 2018 12:14)

  # Link komentara

 7. Čak i da nije mogla da se stvori Srbija koja bi obuhvatala sve teretorije gde žive Srbi 1918. Jugoslaviju nije trebalo praviti. Hrvati su tako prvi put oprali biografiju zbog pogrešno izabrane strane a drugi put im je to Tito omogućio stvaranjem SFRJ, gde su došli kao antifašisti a ratni zločini, genocid u Jasenovcu i pogrom Srba i ostalih, to puj pike ne važi kao da se ništa nije desilo. Ustanak u Hrvatskoj digli su Srbi a osim Dalmatinaca u NOB-u je učestvovalo par stotina Hrvata iz ostalih delova NDH. Jugoslavija je definitivno bila greška, da su Hrvati platili zlodela iz prva dva rata, ne bi bilo ni ovoga devedestih godina.
  (Vlajko, 27. septembar 2018 10:03)

  # Link komentara

 8. Citao taj intervju u Startu. Naslov je bio poprilicno sokantan za tadasnju SFRJ, " Jugoslavija u senci Noza " !!!
  (nikolaz, 26. septembar 2018 03:41)

  # Link komentara

 9. Stari udbas.
  (Gradjanin opasnih namera, 25. septembar 2018 16:03)

  # Link komentara

 10. Osoba koja je izmislila nacistički pozdrav dizanja tri prsta.
  (Ne pravi se lud, 25. septembar 2018 02:50)

  # Link komentara

 11. Još 90-ih Vuk je na mitingu u Nišu rekao narodu gde ga vodi politika Slobodana. Narod je verovao Slobodanu a ne Vuku. Jel za tu zabludu naroda kriv Vuk ili lakovernost naroda i Slobodan. Sujeta, gordost, je postala "vrlina" broj jedan Srba
  (Vjekos, 24. septembar 2018 23:38)

  # Link komentara

 12. Svaka mu je ko u Njegoša.Da se on slušao od1990.Sve bi nam bilo Bolje...
  (Rade, 24. septembar 2018 23:09)

  # Link komentara

 13. Nikad iz istorije nismo učili. Ulazak u NATO otvara sva vrata prema zapadu a mi smo ta vrata zatvorili i lupamo glavom kroz zid. Neulazak u NATO je najveća greška srpskog inata. Francuzi i Nemci su pomireni iako su bili "istorijski" neprijatelji, vekovni.
  (Vjekoslav, 24. septembar 2018 22:57)

  # Link komentara

 14. Nemojmo čitati novine kaže Vuk, a on knjigu prepisao iz starih novina. Aleksandar je zaboravio, da bi stvorio Ameriku moraš prvo da potamaniš Indijance. Kaže Vuk da je posle par meseci od ideološkog rada u SNO osnovao SPO i odmah bio za avnojevske grankce i NATO. Ja se toga ne sećam, a bio sam dosta upućen u rad stranke. To je došlo mnogo kasnije. Uglavnom dosadan i nedosledan intervju. Knjigu neću čitati jer Aleksandra ne vpoštujem ni malo. Tipičan balkanski diktator kome su zakoni i poštovanje ustava bili na poslednjem mestu.
  (Kole, 24. septembar 2018 22:27)

  # Link komentara

 15. Potpisujem svaku reč. Ovo što je Vuk izneo je jedino moguće rešenje. Srbija je Evropa, uvek bila i biće a NATO jedini izbor. Bravo Vuče, neka te ovi minusi ne demorališu! Samo napred.
  (Nikola P., 24. septembar 2018 20:54)

  # Link komentara

 16. Vreme pokaže da ovaj čovek zaista ima viziju. Kad je devedesetih govorio neke stvari mnogi od nas nismo mu baš verovali. Kasnije se ispostavilo da je skroz bio u pravu. Jedini je bio za Plan Z- na primer, svi ga napadali zbog toga da bi danas ti isti kukali nad sudbinom Srba što ga nisu poslušali. Iskreno, manje brinem za Srbiju u kojoj se čuje glas ovog čoveka.
  (Zlata, 24. septembar 2018 20:08)

  # Link komentara

 17. Drašković veruje Vučiću jer se sa mnogo truda i energije Srbija bori za očuvanje mira i stabilnosti
  (jovana, 24. septembar 2018 17:13)

  # Link komentara

 18. Veliki si knjizevnik i neka tako ostane .
  (Cedomir, 24. septembar 2018 17:09)

  # Link komentara

 19. Draskovic zivi u nekom drugom vremenu.
  (Jass, 24. septembar 2018 16:23)

  # Link komentara

 20. Svaki covek, a tu ukljucujem i sebe, ima dozu kukavicluka, pokvarenjastva, pohlepe, prevrtljivosti i slicnih osobina. Razlika je u tome sto je neko svestan takve prirode sebe kao coveka i ne prelazi neke granice nego pokusava da ima kontrolu nad sobom i da tezi da ne podlegne uticajima osobina koje sam naveo. Ali ovaj mucenik je bas zabrazdio, kako li nosi toliki teret gluposti koje je cinio, bog samo zna.
  (chombe, 24. septembar 2018 15:20)

  # Link komentara

 21. Prvi deo je zanimljiv, knjigu ću sigurno pročitati. Ali drugi, Vuče, nemoj molim te ko Boga...
  (Ivan S., 24. septembar 2018 15:17)

  # Link komentara

 22. Cinjenica je da je Draskovica pregazilo vreme i da zivi u 90tim.
  (Zoran, 24. septembar 2018 15:06)

  # Link komentara

 23. "I da mi trebamo izabrati: ili ćemo biti za stolom ili na meniju."
  Ovo mu je najjacamisao.Mislim da smo za sada jos uvek za stolom.
  (riki, 24. septembar 2018 14:45)

  # Link komentara

 24. Evo malo i Draskovica.
  (ela, 24. septembar 2018 14:34)

  # Link komentara

 25. Vuk Draskovic je uvek bio odmerwn i mudar politicar
  (nk, 24. septembar 2018 14:28)

  # Link komentara

 26. Izuzetno ga cenim kao književnika i lično smatram da mu izlet u politiku nikada nije ni trebao.
  (Marija, 24. septembar 2018 14:27)

  # Link komentara

 27. Samo ti pisi romane...
  (Lola, 24. septembar 2018 14:27)

  # Link komentara