Avganistan: Napad na štab CIA

Kabul -- Napadnut nekadašnji hotel „Arijana” u Kabulu, koji sada služi kao kancelarija američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) - ubijen jedan Amerikanac.

Izvor: Beta
Podeli

Područje oko te zgrade je pod blokadom vojnika ISAF-a, a prilaz je zabranjen čak i avganistanskim snagama bezbednosti. Objavljeno je da je u napadu ubijen jedan Amerikanac. Hotel „Arijana” udaljen je svega nekoliko stotina metara od Predsedničke palate i Ambasade SAD, i smešten je u strogo čuvanom vojnom i diplomatskom kompleksu.

Šef policije u Kabulu, Ajub Salangi, je objavio samo da se incident dogodio u hotelu koji služi kao kancelarija CIA.

Portparol avganistanskog Ministarstva unutrašnjih poslova Sidik Sidiki kaže da se iz hotela tokom nekoliko minuta čula pucnjava, ali da još nije jasno šta se dogodilo, pošto je pristup u hotel, koji koriste koalicione snage, blokiran čak i za avganistansku policiju.

CIA i američka ambasada u Kabulu odbile su da komentarišu događaj. Odgovornost za incident, odnosno napad na štab američkih obaveštajaca u Avganistanu, niko nije preuzeo.

Test za snage bezbednosti

Analitičari su ovaj napad odmah povezali s namerom talibana da spreče ostvarivanje planova za prenos odgovornosti za bezbednost iz ruku NATO-a, čiji vojnici i komanda čine kičmu misije ISAF-a, na avganistanske snage bezbednosti. Taj prenos treba da se postepeno ostvari do 2014. godine.

Nedavno je generalni sekretar NATO-a je nedavno izjavio: „Svedoci smo da talibani pokušavaju da isprobaju tranziciju, ali je ne mogu zaustaviti”.

Glavni grad Avganistana se do kraja 2010. godine smatrao relativno bezbednom oblašću u zemlji, ali je čitav niz napada Kabul ponovo vratio u vreme odmah posle zbacivanja talibana s vlasti oktobra 2001. godine.

Prošle sedmice je u samoubilačkom napadu ubijen Burhanudin Rabani, nekadašnji predsednik Avganistana i čelnik Visokog mirovnog saveta sadašnjeg predsednika Hamida Karzaija. Rabani je pokušavao da s talibanima postigne sporazum o zaustavljanju nasilnih akcija i trajno uspostavljanje mira.

Dve sedmice ranije, talibani su izveli višečasovni napad i zauzimanje prostorija Ambasade SAD i štaba NATO-a u Kabulu.

Američki zvaničnici su za te napade optužili „Hakanijevu mrežu”, grupu avganistanskih talibana, koji su se pokazali kao najotporniji na sve akcije ISAF-a i obaveštajnih struktura. Ta organizacija navodno broji oko 2.000 ljudi.

Američki vojni i politički zvaničnici tvrde da postoje upečatljivi dokazi da pakistanska obaveštajna služba ISI služi kao podrška talibanima i posebno „Hakanijevoj mreži”, što su političke i vojne vlasti Pakistana oštro demantovale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 193 idi na stranu