Vučić: Zabrinut sam

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/ PREDSEDNISTVO SRBIJE
Foto: Tanjug/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

Milorad Dodik se zahvalio se predsedniku Srbije i premijerki za pomoć koju daju Republici Srpskoj i srpskom narodu, i dodao da to ranije nije bila praksa.

"Mi smo predsednika i premijerku informisali u nastojanju da obezbedimo i saglasnost i eventualnu podršku Srbije u odbrani RS. Tražio sam od predsednika da se jasno pošalje poruka da je napad na bilo koju srpsku zajednicu i napad na Srbiju", rekao je Dodik.

Predsednik Srbije rekao je da je Srbija dužna da očuva Dejtonski sporazum.

"Srbija je strana potpisnica Dejtonskog sporazuma, pa je Srbija dužna da očuva Dejtonski sporazum i na svako kršenje tog sporazuma Srbija je obavezna da da svoju rekaciju, mišljenje ili sud", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vućić i dodao da "Srbija nikad neće biti toliko mala koliko bi drugi želeli".

Pozvao je na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtonskog sporazuma.

"Mi pozivamo Dodika i predsednicu Cvijanović i sve naše ljude koji stoje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, u skladu sa interesima Srpske, Srbije i BiH, da damo sve što možemo da se sačuva mir i stabilnost", rekao je Vučić.

On je dodao i da bi bilo koji sukob značio i ekonomski krah i bilo koje budućnosti za sve nas.

Predsednik Vučić je kazao da je zabrinut zbog deklaracije SDA jer je čuo da su ljudi iz Republike Srpske zabrinuti.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da nam je mir potreban kao "hleb nasušni" i da je ove ljude i njihovu zabrinutost potpuno razumeo, ali da ih je zamolio da ne reaguju prenagljeno.

"Sanžak ili Raška oblast ne postoje u ustavu Srbije kao posebna kategorija. Važniji nam je mir i dobar odnos sa Bošnjacima", rekao je.

Dodik je kazao da se deklaracijom SDA ruši sprski identitet i uništava svako sećanje na Srbe na toj teritoriji. Odgovor mora da bude snažan i jedinstven.

"Mi odbacujemo tu deklaraciju kao antisrpsku i antidejtonsku. Pokušava se organizovati neka vojna struktura od starih kadrova u BiH, vražaju se borci iz Sirije - sve to, zajedno sa deklaracijom, ugrožava naš osećaj stabilnsti. Mi smo predsednika Vučića informisali o tome u nastojanju da obezbedimo saglasnot po tom pitanju eventualne podrške Srbije u odbrani Republike Srpske. Ja sam tražio da se pošalje jasna poruka da je bilo koji napad neće proći nekažnjeno. Jedinstveni smo u tome da tu deklaraciju osuđujemo", rekao je Dodik. "Za nas Republika Srpska je prirotet i jedina moguća republika na tom prostoru", dodao je.

strana 1 od 122 idi na stranu