Šta je Kurti rekao za "Gardijan"?

Priština, London -- Odluka EU da ne započne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom negativno će uticati na mogućnost postizanja sporazuma Beograda i Prištine, kaže Kurti.

Izvor: RTS
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski
Ilustracija: EPA-EFE/ Georgi Licovski

Kurti je istakao da su evropski lideri zaboravili lekciju iz dva svetska rata i da su se povukli pred fašizmom i populizmom. "Evropska unija je nastala kao odgovor na fašizam, a sada se plaši populista i fašista", rekao je Kurti.

Lider kosovskog Samoopredeljenja i najverovatnije novi premijer rekao je u intervjuu za "Gardijan" da će, bez izvesne perspektive za članstvo u EU, Beograd imati manje podsticaja da postigne dogovor sa Prištinom.

Komentarišući odsustvo odluke o otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Kurti je istakao da reforme unutar Evropske unije i proširenje moraju ići ruku pod ruku.

"Evropska unija je važan istorijski projekat i nijedan čovek ne može biti njegov autor, režirajući ga ili vodeći. Videli smo više puta da se situacija na Balkanu pogorša svaki put kada Žan Klod Junker kaže da neće biti daljeg širenja Unije", naglasio je Kurti, a prenosi RTS.

Kurti je rekao da će ukinuti takse na srpsku robu "samo ako Beograd preduzme recipročne mere koje će omogućiti slobodan izvoz kosovske robe na teritoriju Srbije".

Istakao je i da će Beograd morati da okonča međunarodnu diplomatsku kampanju ubeđivanja zemalja da povuku priznanje Kosova.

"Ako žele da započnu dijalog, treba odmah da zaustave širenje kleveta o našem pravu na državnost. Srbija mora da se suoči sa sopstvenom prošlošću, umesto što na Kosovo i Albaniju gleda vojnim dvogledom. Srbiji je potrebna introspekcija", ocenio je Kurti.

Objasnio je da će saradnju sa Srbima na Kosovu započeti razgovorima sa običnim ljudima o svakodnevnim problemima i pitanjima, kao što je poljoprivreda.

Kurti je naglasio da se u potpunosti protivi ideji razgraničenja i razmene teritorija. "Gde god uspostavite novu granicu, sa druge strane će biti Srba i Albanaca. Samo se pretvaraju da je to moguće uraditi mirnim putem", rekao je Kurti.

Na komentare zbog zastave Albanije u sedištu "Samoopredeljenja", Kurti je odgovorio da "ima važnije zadatke od preuređivanja svog kabineta".

strana 1 od 119 idi na stranu