Policija neprestano patrolira Barselonom; Objavljen uslov za prekid protesta

Barselona -- Katalonski regionalni lider Kim Tora oglasio se nakon sedmodnevnih protesta katalonskih separatista u Barseloni.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ Oliver Hoslet
EPA-EFE/ Oliver Hoslet

Pročitajte još:

Zaoštravanje sukoba u Barseloni: Ulice gore, policija upotrebila suzavac VIDEO/FOTO

Barselona: Više od 500 povređenih od početka protesta

On je izjavio da protesti, na kojima su često izbijali sukobi sa policijom, neće biti okončani sve dok španska vlada ne bude prihvatila da sasluša zahteve separatista.

"Ako ne budemo seli da razgovaramo, ovo neće stati", poručio je Tora u izjavi za AP.

On je to rekao posle jedne nedelje nereda u Barseloni i drugim gradovima severoistočnog regiona na protestima pokrenutim posle izricanja zatvorskih kazni devetorici separatističkih lidera.

Tora je kritikovao španskog premijera Pedra Sančesa zato što nije pristao da se sastane sa njim kada je ranije danas u Barseloni posetio povređene policajce.

Španija mora da shvati da ovo "prevazilazi okvire Katalonije" i da se "ne može upravljati Španijom, a ne slušati glas Katalonaca", istakao je Tora.

Sančes je ranije danas posetio Barselonu posle višenedeljnih katalonskih separatističkih nemira, odbacujući pozive da se sastane sa vođama koji se zalažu za nezavisnost Katalonije i optuživši regionalnog predsednika Toru da nije ispunio svoju dužnost da uspostavi red.

Posetu Sančesa regionalnoj prestonici dočekalo je stotine mirnih demonstranata, koji su pevali katalonsku himnu i mahali plakatima na kojima ga pozivaju da "sedne i razgovara" sa regionalnom vladom, preneo je Rojters.

Uoči posete tokom koje se sastao sa bezbednosnim snagama i policajcima povređenim na protestima, Sančez je optužio katalonskog Toru da nije uspeo da zaštiti javnu bezbednost i osigura skladan suživot između onih koji su za nezavisnost i onih koji su protiv nezavisnosti.

U pismu koje mu je uputio, Sančes je rekao da je Tora "okrenuo leđa" bezbednosnim snagama i ponovio svoj zahtev da on mora da osudi nemire.

Tora je u saopštenju tokom vikenda naveo da je uvek osuđivao nasilje i kritikovao premijera jer izbegava dijalog.

U ponedeljak nastavljeni protesti

Demonstranti su i u ponedeljak, osmi dan zarednom bili na ulicama Barselone.

Okupljeni građani su uzvikvali parole poput "Katalonija – antifašisti" i pevaju poznatu pesmu "Bela ćao", prenosi Sputnjik.

Policiju su gađali kamenjem.

Uprkos tome, patrole policije neprestano patroliraju gradom.

strana 1 od 563 idi na stranu