Zaev: I dalje smo razočarani i ljuti

Brisel -- Premijer Severne Makedonije izjavio je da Skoplje neće dozvoliti da istorijska greška EU odloži pristupne pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ANGELO CARCONI
EPA-EFE/ANGELO CARCONI

Zaev je naveo da neće dozvoliti da to ponovo otvori probleme u njegovoj zemlji, ali i u regionu.

"I dalje smo razocarani, ljuti i pomalo frustrirani, jer smo dobili obećanje Evropske unije da će oni, kada mi ispunimo svoje, oni ispuniti svoje, i nisu uspeli", rekao je Zaev za "Politiko".

Briselski portal navodi da se posledice odbijanja EU od prošlog meseca mogu osetiti, ne samo u Severnoj Makedoniji i Albaniji, već svuda na zapadnom Balkanu i šire.

Zaev je podsetio da je Balkan ne tako davno bio "bomba koja otkucava".

"Ne želimo da dozvolimo da takva istorijska greška (podstakne) nacionalizam, radikalizam, populizam, da opet otvori međuetničke probleme ovde u mojoj zemlji, ali i širem regionu", rekao je Zaev, prenosi "Blic".

Politiko podseća da se francuski predsednik Emanuel Makron nije sam sam usprotivio pregovorima o članstvu u EU za Severnu Makedoniju, zemlju sa oko dva miliona ljudi, na samitu u Briselu prošlog meseca, ali da je on je bio pokretačka snaga te odluke.

Francuski lider je tvrdio da EU mora da se reformiše pre širenja na nove članice i pozvao je na preispitivanje procesa pristupanja, za koji je prigovorio da mu nedostaje transparentnost i da se u slučaju da zemlja kandidat promeni politički kurs, ne može preokrenuti, vceć samo zamrznuti.

Način na koji je Makron govorio o regionu je, prema ocenama Politika, bolan i za ostale lidere zapadnog Balkana.

Zaev je rekao da će se, uprkos odlukama EU, držati Prespanskog sporazuma sa Grčkom o promeni imena Makedonije.

"To je dobar sporazum, dovoljno fer za obe strane. Implementacija se mora nastaviti jer donosi koristi za obe strane", rekao je Zoran Zaev.

strana 1 od 19 idi na stranu