Vlada: Zabrana korišćenja javnih resursa za promociju stranka

Beograd -- Vlada Srbije utvrdila je Predloge dva zakona sa ciljem jačanja odgovornosti političkih subjekata kao učesnika u izbornom procesu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: EPA-EFE/ Koča Sulejmanović
Ilustracija: EPA-EFE/ Koča Sulejmanović

Usvojeni su Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o sprečavanju korupcije.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, uvodi se zabrana javnim funkcionerima da koriste javne resurse za promociju političkih stranaka, odnosno političkih subjekata, kao i korišćenje javnih skupova za promociju političkih stranaka.

U slučaju nepoštovanja ove zabrane propisan je i posebni prekršaj javnog funkcionera za koji se može izreći novčana kazna od 100.000 do 150.000 dinara.

Pored jačanja odgovornosti u odnosu na korišćenje i raspolaganje javnim resursima, izmene i dopune zakona se odnose i na jasno odvajanje funkcionerske i političke funkcije, kao i propisivanje prekršaja za javne funkcionere koji koriste javne resurse u izbornoj kampanji suprotno zakonu.

Navedenim zakonskim predlozima predviđa se uvođenje novog pojma - „javni resurs” pod kojim se podrazumeva nepokretnost, pokretna stvar i svako drugo dobro koje je u javnoj svojini, odnosno u drugom obliku svojine, koje koriste organi Republike Srbije, autonomne pokrajine ili jedinice lokalne samouprave.

Kako je Narodna skupština usvojila novi Zakon o sprečavanju korupcije, koji zamenjuje Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, a čija primena počinje 1. septembra 2020. godine, bilo je neophodno da se usvoje izmene i dopune postojećeg zakona, navedeno je u saopštenju.

strana 1 od 124 idi na stranu