Sijarto: Što pre uključiti Srbiju u EU

"Za EU je ključno pitanje proširenja, jer bez proširenja EU neće biti jaka u budućnosti, a Srbija ispunjava uslove da mnogo pre 2025. godine postane članica".

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

To je poručio ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

"Verujemo da je Srbija spremna da otvori pregovaračka poglavlja koja nažalost još nisu otvorena. Smatramo, takođe, da je proces pregovora sa Srbijom ekstremno spor", rekao je Sijartno odgovarajući na pitanje Tanjuga šta misli o ideji francuskog predsednika Emanuela Makrona o razmatranju novih modela funkcionisanja EU, kao i po pitanju politike proširenja.

Kada pričamo o politici proširenja, smatramo da je to jedna od najvažnijih politika EU", rekao je Sijarto, posle plenarne sednice Zajedničke komisije za saradnju Srbije i Mađarske.

Prema njegovim rečima, u procesu proširenja Srbija trebalo da bude predvodnik.

"Prilično sam siguran da će izbor mađarskog kandidata za komesara za proširenje definitivno poboljšati tu situaciju. U interesu je Evrope da proširi EU i evropski je interes da završi proces integracija Srbije što je pre moguće. Strogo smo protiv stava Žana Kloda Junkera koji je rekao da neće biti proširenja pre 2025. Mi smo oštro protiv toga jer mislimo da je Srbija spremna da se pridruže mnogo pre toga", poručio je Sijarto.

Kaže da će zato Mađarska nastaviti da podržava evropske integracije Srbije.

"Kada je reč o poziciji Francuske, znamo da je protiv uvećanja", kazao je on i dodao da je još rano govoriti određenim predlozima Francuske da će ceo proces biti razmotren, pošto se još ne znaju svi elementi tih predloga.

Poručio je da, ipak, Srbija u budućnosti može da računa na podršku Mađarske - da će snažno gurati pitanje proširenja, kao i da može da računa na podršku zemalja Višegradske grupe i zemalja centralne Evrope.

"Nadamo se da ćemo u budućnosti ubediti Francusku da budu po tom pitanju kao mi, koji smo blizu i susedi zemalja koje treba da se pridruže, da to nije samo mađarski interes, već i interes cele Evrope - da uveća EU sa Srbijom i ostalim zemljama", zaključio je Sijarto.

strana 1 od 19 idi na stranu