Oglasio se Handke: "Njegov grob je grob Jugoslavije"

Berlin -- Peter Handke branio je svoje angažovanje u korist Srba u vreme rata u bivšoj Jugoslaviji. Kaže da se nikad nije klanjao pred Slobodanom Miloševićem.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH
EPA-EFE/GEORG HOCHMUTH

"Ni u jednom trenutku se nisam klanjao (pred Miloševićem), ni u sebi, ni otvoreno", rekao je 76-godišnji austrijski pisac u intervjuu za list Cajt (Die Zeit), prvi od kada mu je dodeljena prestižna Nobelova nagrada za književnost u oktobru u kome govori o svom kontroverznom angažovanju.

"Video sam ga samo jednom, bio je zatvorenik u Hagu", rekao je Handke u tom dugom intervjuu vođenom u Šavilu, pariskom predgrađu, u kome živi već godinama.

"Želeo sam da ga čujem. Advokat bivšeg predsednika me pitao da li želim sa njim da razgovaram. Slušao sam šta je on imao da kaže", rekao je Handke.

Upitan o prisustvu na Miloševićevoj sahrani 2006. godine, što je izazvalo skandal, Peter Handke je rekao "naravno da sam bio tamo".

"Na jednim od poslednjih glasanja on se izjasnio za to da Jugoslavija ne bude rasturena. Njegov grob je takođe grob Jugoslavije. Je l' smo zaboravili da je ta država osnovana protiv Hitlerovog Rajha?", pitao je on.

Handke je 1996. posle sukoba u Bosni i Hrvatskoj objavio pamflet "Pravda za Srbiju" koja je izazvala veliku polemiku. On je 1999. takođe osudio NATO bombardovanje Srbije izvedeno da bi se Milošević naterao da povuče svoje trupe s Kosova.

Dodela Nobelove nagrade Handkeu izazvala je talas osporavanja, posebno na Balkanu gde su i dalje duboke ratne rane, navodi Frans pres. Među onima koji osporavaju tu nagradu su preživeli i rodbina stradalih u masakru u Srebrenici 1995. godine.

Švedska akademija brani svoju odluku o dodeljivanju Nobelove nagrade za književnost austrijskom piscu, navodeći da je Handke davao provokativne izjave ali da nije podržavao krvoproliće.

Uručenje nagrada biće 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela.

strana 1 od 579 idi na stranu