Formiran "mega požar" i potpuno je van kontrole FOTO

Sidnej -- Nekoliko požara, used jakog vetra, spojilo se u "mega požar", koji bukti severno od Sidneja i u potpunosti je van kontrole, prenosi AFP.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Brett Hemmings/Stringer/Getty images
Brett Hemmings/Stringer/Getty images

Lokalni zvaničnici su saopštili da vatrogasci ne mogu da ga kotrolišu.

Šef vatzrogasne službe Novog južnog Velsa saopštio je da se, prema procenama vatrogasaca, osam velikih požara faktički spojilo, i da je forimran, kako ga vatrogasci nazivaju "mega požar".

Taj požar zahvatio je 300.000 hekatara i bukti na svega sat vožnje od najvežeg australijskog grada Sidneja, koji je već obavijen toksičnim dimom.

Vatrogasci su nermoćni, mogu samo da evakuišu stanovništvo koje je na putu "mega požara" i da se mole bogu da im pošalje vremenske uslove povoljne za gašenje vatre, jer sada duva veoma jak vetar, a temperaturre su preko 40 stepeni.

Sveukupno u Australiji je skoro 150 požara.

Od početka izbijanja požara u novembru, poginule su najmanje četiri osobe, uništeno više od 680 domova, a osim u Novom Južnom Velsu, požari i dalje gore u državama Viktorija, Južna Australija i Kvinslend.

Vlasti su, međutim, naročito zabrinute zbog osam požara u okolini Sidneja, gde živi pet miliona ljudi, kaže načelnik vatrogasne službe Novog Južnog Velsa Šejn Fisimons, prenosi Rojters.

"Oni imaju potencijal ili se očekuje da će se proširiti dalje na istok, što nažalost ulazi u naseljena područja, sela, zajednice, izolovana ruralna područja, poljoprivredna imanja u celom regionu", rekao je Fisimons novinarima.

On je objasnio da se nekoliko požara severozapadno od grada spojilo i stvorilo veliki front plamena čije širenje je potpomognuto suvim toplim vetrom.

Zbog zagađenja vazduha, australijske sportske federacije preporučile su klubovima odlaganja mečeva, a sportistima da ne treniraju na otvorenom.

strana 1 od 572 idi na stranu