Stranka Angele Merkel podržala radikalnu levicu u Tiringiji

Konzervativci iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel pristali su da podrže radikalnu levicu u sastavljanju vlade u Tiringiji.

Izvor: Beta/AFP
Podeli
EPA-EFE/ FELIPE TRUEBA
EPA-EFE/ FELIPE TRUEBA

Tako su deblokirali situaciju paralisanu od izbora liberalnog lidera glasovima ekstremne desnice.

Odluka lokalne CDU da prihvati savez sa partijom Linke, naslednicom komunističke partije nekadašnje Istočne Nemačke, predstavlja udarac za konzervativce koji su do sada isključivali mogućnost bilo kakvog udruživanja s levičarima, kao i sa ekstremno desničarskom Alternativom za Nemačku (AfD).

Lokalni lider Linkea Bodo Ramelov rekao je sinoć, na konferenciji posle višečasovnog sastanka s predstavnicima CDU, socijal-demokrata i zelenih, da je zahvaljujući podršci CDU "moguće usvojiti budžet".

"Čim se odredi budžet za 2021, biće održani novi izbori", rekao je Ramelov.

Do izbora, najverovatnije u aprilu naredne godine, Ramelov će voditi manjinsku vladu koju će činiti Linke, SPD i Zeleni. Demohrišćani će tu vladu podržavati ali u njoj neće učestvovati. Ta vlada će se baviti svakodnevnim pitanjima i zaobilaziti planiranu opstrukciju AfD, druge stranke po snazi u Tiringiji iza Linkea.

"CDU otvara put za konstruktivnu opoziciju da bi se obezbedili stabilni uslovi u Tiringiji do kraja godine", rekao je šef lokalnog ogranka SPD Volfgang Tifenze.

Iznenadjujući izbor liberala Tomasa Kemeriha na čelo Tiringije 5. februara, glasovima CDu i AfD, u Nemačkoj je izazvao politički zemljotres. Kemerih je 24 sata kasnije podneo ostavku, što je dovelo do paralize institucija.

Kriza se odrazila i na sam vrh CDU, gde je Anegret Kramp-Karenbauer, naslednica Angele Merkel na čelu stranke, najavila da će podneti ostavku i da se neće kandidovati na parlamentarnim izborima naredne godine pošto nije uspela da nametne autoritet tiringijskom ogranku stranke.

strana 1 od 553 idi na stranu