Nakon 67 subota: Žena je prišla Makronu, i sada je spreman je za razgovor

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je danas da će u Jelisejskoj palati primiti grupu građanskog pokreta "Žuti prsluci".

Izvor: Beta
Podeli
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys
Tanjug/AP Photo/Olivier Matthys

Obećao je nakon što mu je na sajmu poljoprivede prišla jedna Francuskinja koja je rekla da 67 subota protestuje, preneo je pariski list Mond.

Žena je Makrona tokom obilaska sama pitala zašto nije primio pripadnike "Žutih prsluka".

"Već 67 subota sam mobilisana. Videla sam prijatelje kako padaju i ja sam udisala suzavce. Svake subote doživljavam rat", rekla je ona.

Makron joj je odgovorio da će bez problema primiti grupu tog pokreta kad se strukturiše.

"Strukturišite grupu i ja vas primam bez problema. Ja sam za dijalog. Izdvojićemo sat vremena za razgovor", rekao je Makron koji od početka protesta u novembru 2018. godine nije nikad primio predstavnike "Žutih prsluka".

Nekoliko trenutaka posle tog razgovora, Erik Drue, jedna od figura protesta, koji je krajem januara izjavio da se povlači, priveden je u sajmu poljoprivede i nije uspeo da se približi Makronu, naveo je Mond.

Pariska prefektura je kao i ranijih subota izdala spisak mesta na kojima je zabranjeno okupljanje "Žutih prsluka", medju kojima je i sajam poljoprivrede.

Apolitički pokret "Žuti prsluci", koji je spontano nastao na društvenim mrežama, počeo je polovinom novembra 2018. godine da organizuje demonstracije širom Francuske zbog najavljenog povećanja poreza na gorivo.

Protest se kasnije pretvorio u opšti izraz nezavodoljstva gradjana prema politici predsednika Emanuela Makrona, i pored raznih ustupaka vlasti.

strana 1 od 553 idi na stranu