Razmatra se mogućnost da se i Skoplju i Tirani da zeleno svetlo

Ambasadori zemalja članica EU pokušavaju da usaglase stavove o podršci novoj metodologiji pristupanja i otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA Stephanie Lecocq
Foto: EPA Stephanie Lecocq

Diplomatski izvori sa sastanka amabsadora navode da se sa jedne strane razgovara o formulaciji podrške koju bi zemlje članice trebalo sada i formalno da daju predlogu Evropske komisije o novoj metodologiji procesa pristupnja.

Sa druge strane, konsenzusa još nema oko zajedničkog pristupa otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Razmatra se mogućnost da se i Skoplju i Tirani da "zelo svetlo" za pregovore uz otvoreno pitanje vremenskog okvira, pri čemu bi Albanija mogla da dobije i dodatne uslove koje bi morala da ispuni pred održavanje prve međuvladine konfrencije sa EU.

Dodatnu komplikaciju u odlučivanju o početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom donosi i činjenica da zemlje članice o ovom pitanju moraju da se dogovore na nivou Saveta ministara opštih poslova koji je zbog epidemije koronavirusa prebačen na video-konferenciju.

Odluku ministra bi trebalo da potvrde EU lideri koji su opet zbog epidemije COVID19 otkazali samit u Briselu koji je trebalo da se održi 26. i 27. marta.

Razmatra se mogućnost da se eventualna odluka o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom odobri i bez fizičkog prisustva EU lidera uz potpise pristanaka zemalja članica.

strana 1 od 15 idi na stranu