"Tražimo način da pomognemo Zapadnom Balkanu"

Brisel -- Komesar EU za proširenje Oliver Varhelji kaže da EU razmatra sve mogućnosti kako bi pomogla Zapadnom Balkanu u borbi protiv krize nastale izbijanjem pandemije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: EPA Stephanie Lecocq
Foto: EPA Stephanie Lecocq

"To podrazumeva ne samo medicinsku opremu, već i kratkoročna i srednjoročna rešenja za borbu protiv ove krize", kaže Varhelji.

Na pitanje Tanjuga o načinima na koje EU može da pomogne regionu ili uključi Zapadni Balkan u zajednički EU odgovor na pandemiju COVID19, Oliver Varhelji kaže da Evropska komisija radi na više pravaca pomoći.

"Već smo mobilisali fondove u visini od 30 miliona evra za zapadnobalkanske zemlje kako bi mogle da brzo dobiju neophodnu medicinsku opremu koja im je potrebna u borbi protiv krize", navodi Varhelji.

On dodaje da su zemlje regiona uključene i u zajedničke EU nabavke medicinske opreme, što im pruža bolji pristup tržištu.

"Takođe razmatramo kako da preusmerimo fondove sa EU strane kako bi pomogli zemljama regiona u pogledu ekonomske krize. U ličnom sam kontaktu sa svim zemljama i već smo primili prve procene potreba", navodi Varhelji.

Komesar Oliver Varhelji zaključuje da već sad Evropska komisija gleda u ekonomske posledice ove krize kako bi obezbedila pomoć zemljama Zapadnog Balkana u održavanju likvidnosti njihovih ekonomija.

strana 1 od 15 idi na stranu