Kapetan Dragan pušten iz zatvora i proteran iz Hrvatske

Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan, pušten je u subotu rano ujutru iz zatvora u Lepoglavi, prenose hrvatski mediji.

Izvor: B92, Tanjug, index.hr
Podeli
Foto: EPA-EFE/STRINGER
Foto: EPA-EFE/STRINGER

Vasiljković je bio osuđen zbog ratnog zločina, a posle puštanja iz Hrvatske prema navodima medija biće u Srbiji.

Vasiljkovića su u Lepoglavi u ranim jutarnji satima preuzeli policajci koji su ga prebaciti do graničnog prelaza Bajakovo gde je posle devet sati proteran iz Hrvatske na osnovu rešenja o zabrani ulaska i boravka na području Evropskog ekonomskog prostora u trajanju od 20 godina, javlja Hina.

U hrvatskom Ministarstvu pravosuđa potvrdili su da je Vasiljković pušten pošto je odslužio zatvorsku kaznu.

Srna prenosi da će Vasiljković u Srbiji biti obuhvaćen merama, kao i svi ostali srpski državljani koji se vraćaju iz inostranstva.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac rekao je za Srnu da su ga zvali brojni Vasiljkovićevi prijataelji interesujući se o dolasku u želji da mu organizuju doček, ali da je to u ovim okolnostima neizvodljivo.

"Sudbina se poigrala s njim da nakon zatvora u Australiji i Hrvatskoj mora ponovo u jednu vrstu izolacije, bez slobode kretanja. Ne znam nikoga u Hrvatskoj, ni od Srba, ni od Hrvata, da je odslužio celu kaznu. On je izdržao 13,5 godina koliko mu je i presuđeno. Nije imao sreću da izađe nakon dve trećine i sada opet ide u izolaciju i to je potpuno izvesno. Ne znamo gde će i koliko dana će to biti. Verovatno do 28 dana", rekao je Štrbac.

Vasiljković je pravosnažno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tokom rata. Na suđenju je dokazano da je kao zapovednik Jedinice za posebne namene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno zapovednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, tokom juna i jula 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tokom jula 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tokom te akcije ubijeni su i ranjeni civili, od kojih je jedan bio strani novinar.

Zbog nedostatka dokaza pred splitskom sudom oslobođen je optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u januaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Doputovao u Srbiju

Dragan Vasiljković poznatiji kao kapetan Dragan, koji je jutros izašao iz zatvora Lepoglava u Hrvatskoj gde je odlužio kaznu na koju je osuđen zbog navodnih ratnih zločina u Hrvatskoj, stigao je u Srbiju i oseća se dobro, rekao je Tanjugu njegov beogradski advokat, Dragan Palibrk.

Palibrk je izrazio veliku zahvalnost nadležnim organima Republike Srbije što su preduzeli sve mere da dolazak njegovog klijenta protekne sigurno i bezbedno.

strana 1 od 167 idi na stranu