Još tri smrtna slučaja u Srbiji; "Zabrana kretanja 24 sata ima smisla samo za BG i još neka žarišta" VIDEO

U poslednja 24 sata preminule su još tri osobe od posledica koronavirusa u Srbiji. Do sada je u Srbiji preminula 61 osoba.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV B92
Printskrin: TV B92

Nove žrtve su dvojica muškaraca i jedna žena, saopštila je epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević.

"Ne smemo sada da posustanemo. Moramo da zapnemo iz sve snage, jer je ono što svi radimo osnova borbe protiv epidemije", rekla je dr Kisić Tepavčević.

"Poslednja tri dana dosegli smo taj maksimum, koji će trajati još desetak dana", rekao je epidemiolog Predrag Kon.

On je istakao da je u narednim nedeljama virus aktivan i da treba što više smanjiti kontakte. "Izolacija je najvažnija, uključujući sve mere koje smo do sada uveli", rekao je Kon.

On je dodao da su 104 osobe u privremenoj u bolnici na Sajmu u Beogradu, 64 osoba u hali Čair u Nišu , a u bolnici na Sajmu u Novom Sadu 38.

"Informacije o stanju u bolnicama u su lako proverljive. I sada je bespotrebno da trošimo snagu da dokazujemo da su neke informacije netačne", objasnila je dr Kisić Tepavčević.

"Novinari su ti koji profesionalno rade svoj posao i prenose vesti koje dobijaju. Lično smatram da rade najbolje što znaju kao i mi što radimo najbolje što znamo. To koliko je vest tačna zavisi od izvora te informacije", rekao je dr Kon.

Printskirn: TV B92
Printskirn: TV B92

Kada je reč o zaraženima na Institutu "Dedinje", 61 radnik nema nikakve simptome, ali će i oni biti udaljeni sa posla, jer je to nužno. "Oni koji nemaju simptome teško prenose virus, ali ako znamo da su pozitivni, oni moraju biti udaljeni. Biće teško, ali bolnica mora da nastavi da radi, sa smanjenim ekipama", objasnio je Kon.

"Radiće se samo hitni slučajevi, i to će se desiti i u ostalim bolnicama ako se bude desilo to što se desilo u bolnici Dedinje", dodao je Kon.

"Nije neočekivano da su medicinski radnici zaraženi. Neočekivano je da neki ljudi sa simptomima insistiraju da rade. Sada će svi koji imaju simptome biti testirani", naglasio je epidemiolog Kon.

Na pitanje o romskim zajednicama Kon je rekao da još nije registrovan slučaj u romskim zajednicama.

"Što se romskih i migrantskih zajednica tiče, nekih posebnih aktivnosti nije bilo, tretiraju se kao svi ostali građani. Ako se otkrije da je neko pozitivan, sprovodila bi se epidemiološka aktivnost kontakata. Nije se do sada desilo da je otkriven slučaj u naseljima, nema nekih žarišta. Ako bi bilo, trebalo bi raditi kao i sa manjim žarištima, da svi budu testirani", objasnio je Predrag Kon.

"Svi zdravstveni radnicii koji dolaze u direktan kontakt sa pacijentima nose opremu. Stepen zaštitne opreme zavisi na kojem odeljenju rade", rekla je dr Kisić Tepavčević.

Doktorka je posebno naglasila važnost socijalnog distanciranja.

"Radimo sve više testiranja, ali testiranje samo po sebi ne znači ništa. Moraju se poštovati mere socijalnog distanciranja kako se tokom dana iako ste negativni ne bi zarazili. Sam po sebi pozitivan nalaz znači mere predostrožnosti", objasnila je dr Kisić Tepavčević.

Doktor Kon rekao je da improvizovane bolnice služe za to da bi se sprečilo širenje infekcije. Zato je ukinuto kućno lečenje.

"Tu će biti dosta zdravstvenih radnika, i mislim da će od ponašanja zdravstvenih radnika zavisiti i ponašanja ostalih ljudi", rekao je dr Kon.

Dr Kisić Tepavčević je objasnila da to ne znači ukidanje mere samoizolacije.

"Kućna samoizolacija se ne ukida, ona važi za osobe koje su bile u kontaktu sa potvrđeno zaraženom osobom. Te osobe su u kućnoj samoizolaciji, testiraju se kada dobiju simptome ili kada se završi taj period", rekla je dr Kisić Tepavčević.

"Mi se sada nalazimo u tom maksimumu, narednih osam do 10 dana. Ako se budu nastavile ove mere, po meni lično, restriktivnije mere biće potrebne posebno za Beograd i neka žarišta", rekao je epidemiolog Kon.

"Moj predlog je jasan, zabrana 24 sata u narednih osam dana - sprečavanje svih kontakata."

strana 1 od 179 idi na stranu