Rusija i Sirija saglasne: SAD štete situaciji u Siriji

Nezakonito prisustvo SAD u Siriji glavna je prepreka za postizanje dobre sanitarno-epidemiološke situacije u sirijskim regionima, koji nisu pod kontrolom vlade.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ eltoro69
Ilustracija: Depositphotos/ eltoro69

To je saopštio Zajednički štab za koordinaciju Rusije i Sirije.

Štab navodi da nije posmatrana sanitarna i epidemiološka situacija u teritorijama pod kontrolom SAD, uključujući u izbegličkom kampu Rukban.

Kako tvrdi, SAD koriste globalni problem da diskredituju sirijsko liderstvo, "podstičući klevetničku kampanju o njenoj nesposobnosti da se na efikasan način suprotstavi širenju koronavirusa u zemlji i o njenoj odgovornosti za pogoršavanje epidemiološke situacije, naročito, u izbegličkim kampovima Rukban i Al-Hol".

"Protivpravno prisustvo SAD i njihovih saveznika na teritoriji Sirijske Arapske Republike je glavna prepreka uspostavljanju odgovarajuće sanitarno-epidemiološke dobrobiti sirijskih civila, koji žive u regionima izvan kontrole vlade", navodi se u saopštenju.

U tom dokumentu ističe se da su humanitarni problemi u izbegličkom kampu Rukban, prema međunarodnom pravu, odgovornost SAD koje su, kako se navodi, "nelegalno okupirale ovaj region".

Ističe se da su Rusija i Sirija u više navrata pozivale na brzu evakuaciju svih koji to žele, iz kampa Rukban na teritoriju pod kontrolom vlade.

"Ipak, ni relevantna tela UN, ni američka strana, koja kontroliše oblast At Tanf, nisu ispunili obavezu da spasu preostale stanovnike kampa", dodaje se u saopštenju.

strana 1 od 530 idi na stranu