Stano: Sastanak 12.jula je nastavak dijaloga, ali dogovor ne očekujemo

Brisel -- Portparol EU Peter Stano kaže da EU od sastanaka 12. jula u Briselu očekuje da to bude nastavak procesa dijaloga Beograd i Prištine.

Izvor: Tanjug
Podeli
lightsource/Depositphotos
lightsource/Depositphotos

Stano međutim, dodaje da nema očivanja da će doći do nekog presudno važnog dogovora.

"Ovo neće biti jedan od događaja koji će rezultirati nekim presudnim dogovorom. Ovo je nastavak dijaloga i procesa kome je cilj rad na sveobuhvatnom pravno obavezujućem dogovoru između Srbije i Kosova o normalizaciji odnosa", kaže Stano.

Peter Stano je, govoreći o planovima za sastanak presednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Avdulaha Hotija, koji je EU zakazala za nedelju 12. jula u Briselu, naglasio da su "očekivanja visoka" u smislu ponovnog pokretanja procesa koji je u blokadi od novembra 2018. godine.

"Status quo koji podrazumeva blokadu dijaloga nije održiv i dobro je što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore", navodi Stano.

Upitan da li će EU kao posrednik u dijalogu uticati na mogućne teme razgovora i konkretno odbacivanje mogućnosti promene granica kao dela mogućeg rešanja, Stano kaže da je EU tu da "olakša dijalog, a ne da nameće svoje stavove".

Istovremno, podseća da je evropska budućnost za Beograd i Prištinu moguća samo kroz dijalog kome posreduje EU.

"Nije na nama da im nametnemo nešto, već da im pomognemo da nađu način kako da dođu do normalizacije odnose važne kako za regionalnu stabilnost tako i za proces pristupanja obe strane u EU", zaključuje Stano.

U Briselu navode i to da prostesi koji se dođađaju u Beogradu, ali i širom Srbije, nisu u vezi sa dijalogom zakazanim u Briselu i da se planovi za nastavak razgovora ne menjaju.

Predsednik Srbije Alkesandar Vučić trebalo bi u subotu 11. jula u Briselu da prisustvuje radnoj večeri koju za učesnike dijaloga Beograda i Prištine i EU pregovarače organizuje predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Nastavak dijaloga na najvišem političkom nivou između Beograda i Prištine očekuje se da počne u nedelju 12. jula, oko 10 časova ujutru.

strana 1 od 82 idi na stranu