Moskva: Koliko je demonstranata u stvari uhapšeno?

Moskva -- Na protestima u Moskvi uhapšena 132 demostranata koji se protive ustavnim reformama i mogućnosti da predsednik Vladimir Putin do 2036. godine rukovodi državom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko
Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko

Dok moskovska policija tvrdi da su danas uhapšena 132 demonstranta, grupa za zaštitu ljudskih prava OVD, koja nadgleda hapšenja i pritvaranja u Rusiji, saopštava da je policija lišila slobode 147 demonstranata.

Demonstranati su nezadovoljni referendumskim odlukama o ustavnim promenama kojima se Putinu omogućava da vlada do 2036. godine, da kontroliše rad vlade, dodeljuje prioritet domaćem u odnosu na međunarodno pravosuđe i da zabrani istopolne brakove.

Predsednik Udruženja novinara Rusije Vladimir Solovjev izjavio je za agecniju Interfaks da je među uhapšenima i nekoliko novinara koji su pratili proteste i zatražio njihovo momentalno oslobađanje.

U prestonici Rusije masovna okupljanja su zabranjena zbog epidemioloških mera, a u normalnim okolnostima za održavanje protesta neophodno je prethodno odobrenje vlasti, preneo je ranije Rojters.

strana 1 od 565 idi na stranu