"Liči na probu biološkog rata"

Situacija sa pandemijom koronavirusa liči na probu biološkog rata, izjavio je ruski dečji hirurg Leonid Rošalj, prenosi Sputnjik.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Getty Images/ Sergio Flores
Ilustracija: Getty Images/ Sergio Flores

"Kada analiziram trenutnu situaciju, shvatam da je ovo proba biološkog rata. Ne kažem da je ovaj virus napravio čovek, nema dovoljno osnova za ovakve tvrdnje, a i ja nisam virusolog. Ali ovo je testiranje zdravstvenog sistema, uključujući i biološku zaštitu zemlje", istakao je Rošalj u intervjuu za "Forbs".

On ukazuje na to da virus ne poznaje granice i da je nemoguće predvideti širenje epidemije, jer se ljudi iz različitih zemalja drugačije ponašaju, uprkos svim ograničenjima.

Prema rečima Rošalja, u Rusiji u borbi protiv koronavirusa učestvuju svi, uključujući i predsednika i vladu.

Ruski lekar smatra da je niska stopa smrtnosti u zemlji povezana sa pravovremenim uvođenjem ograničenja ulaska u zemlju i merama unutrašnje kontrole.

Rošalj poručuje da je neophodno nastaviti sa nošenjem maski i rukavica, da ne treba slati prehlađenu i bolesnu decu u vrtiće, da treba poštovati sanitarne mere u preduzećima, zabraniti dolazak na posao radnicima koji se ne osećaju dobro i sprovoditi testiranje na koronavirus.

"Koronavirus testira izdržljivost čovečanstva i to kako bismo podneli ozbiljnu biološku katastrofu", zaključuje lekar.

strana 1 od 580 idi na stranu