Policija otkrila ko je pokušao da ubije Trampa

Policija je identifikovana ženu osumnjičenu za slanje pisma američkom predsedniku koje je bilo zatrovano smrtonosnim ricinom.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Getty Images/Tasos Katopodis
Getty Images/Tasos Katopodis

Ricin je jak otrov koji se dobija od semena biljke ricinus. Otrov je tako jak da je dovoljna količina praha veličine nekoliko zrnaca soli da ubije čoveka u roku od tri do pet dana.

Policija je saopštila da je identifikovala ženu osumnjičenu za slanje pisma, ali nije otkrila detalje, prenosi Sputnjik.

Pismo je zadržano u poslednjem vladinom eksternom centru za prijem pošiljki, čime je sprečeno da dospe u Belu kuću. "Federalni istražni biro i naši saradnici iz američke obaveštajne službe i službe za kontrolu pošte analiziraju sumnjivo pismo, koje je prispelo u centar za pošiljke američke vlade", navodi FBI u saopštenju, a prenosi “Njujork tajms”. U ovom trenutku nema nagoveštaja da je javna bezbednost ugrožena.

Slična pisma poslata su i organima krivičnog gonjenja u Teksasu, uključujući i jedan zatvor i šerifovu kancelariju. Združena radna grupa za borbu protiv terorizma u

Vašingtonu pokrenula je istragu uz pomoć njujorške policije i Kraljevske kanadske konjičke policije (RCMP).

Istražitelji su saopštili da nije utvrđena veza između otrovnog pisma i međunarodnih terorističkih organizacija, ne otkrivajući dokaze. Zvaničnici, međutim, kažu da je istraga u ranoj fazi i da za sada ne isključuju nijednu mogućnost.

Ovo nije prvi ovakav napad.

Veteran američke mornarice optužen je da je 2018. pokušao da pošalje koverte sa ricinom nekolicini američkih zvaničnika. Vilijam Klajd Alen još čeka suđenje zato što je otkriveno da je slao mahune biljke, a ne prah semena.

Bivši predsednik Amerike Barak Obama takođe je bio na meti napada ricinom. Godine 2013. glumica Šenon Ričardson osuđena je na 18 godina zatvora zato što je poslala pisma otrovana ricinom Obami i Majklu Blumbergu, tadašnjem gradonačelniku Njujorka.

strana 1 od 604 idi na stranu