Terorizam u Francuskoj - ko je odgovoran? VIDEO

Pariz -- Napadi u Nici koji su se desili u crkvi, naročito na taj način, to nije viđeno ranije i baš je potreslo narod, kaže Ana Bjelić iz Pariza.

Izvor: B92, prva
Podeli
Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole
Foto: Tanjug/AP Photo/Daniel Cole

Pročitajte još:

Otkriven identitet napadača koji je ženi odsekao glavu; Reagovali zvaničnici širom sveta VIDEO/FOTO

Surovi odgovor islamista Makronu

Inače, državljanin Tunisa uzvikujući "Alahu akbar" ubio je tri osobe u crkvi Notr dam u Nici, a jednoj od žrtava odsekao glavu. U Avinjonu muškarac pretio prolaznicima, pa je ubijen.

"Mediji stalno bruje o tome, pokušavaju da se nađu te organizacije, jer iako se napadi sada svode na pojedince, sve ukazuje na to da postoji organizovani teror u Francuskoj", kaže Ana Bjelić za Televiziju "Prva".

"Da i Erdogan, kao pripadnik Muslimanskog bratstva, ne snosi odgovornost?"

Darko Trifunović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost kaže da su ovo akti pojedinaca koji su samoradikalizovani.

"Moramo da znamo, da li je ovde religija upotrebljena, ili zloupotrebljena, nama još to niko nije rekao. Jer očigledno u tom muslimanskom svetu svi ćute. Nakon Erdoganove objave i napada na predsednika Makrona desili su se napadi. Pa da slučajno i Erdogan, kao dokazani pripadnik Muslimanskog bratstva, ne snosi odgovornost za inicijaciju", kazao je Trifunović za Prvu televiziju.

U Francuskoj je nedavno obezglavljen i francuski nastavnik zbog ismevanja proroka Muhameda kroz karikature, a tamošnji predsednik Emanuel Makron rekao je da je učitelj ubijen samo zbog slobode govora, i da teroristi neće deliti Francusku.

Njegovi komentari izazvali su sukobe sa njegovim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom, kao i besne proteste širom muslimanskog sveta, na kojima su demonstranti palili fotografije francuskog predsednika i pozivali na bojkot francuske robe. Sve je kulminiralo ubistvima u crkvi Nici.

strana 1 od 647 idi na stranu