Maksimoviću pravosnažno 15 godina zatvora za zločin u Bratuncu

Beograd -- Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na 15 godina zatvora nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske Dalibora Maksimovića (48).

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Kuzmafoto
Foto: Depositphotos, Kuzmafoto

Maksimović je osuđen zbog nekoliko ubistava, protivzakonitog zatvaranja i silovanja muslimanskih civila na teritoriji Bratunca, u BiH, od 1992. godine.

Ovom presudom odbijene su sve žalbe i potvrđena je prvostpeena presuda Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu kojom je osuđen zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Oštećeni su radi ostvarivanja svojih imovinsko-pravnih zahteva upućeni na parnični postupak pred sudom.

Maksimović je osuđen jer je za vreme oružanog sukoba na teritoriji Bosne i Hercegovine koji se vodio u periodu od 1992. do 1995. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske, kršeći pravila medunarodnog prava, vršio ubistva, protivzakonito zatvaranje i silovanje civila bošnjacke nacionalnosti, navodi se u presudi koja je danas objavljena na sajtu Apelaionog suda.

Iako je za ratne zločine zaprećena maksimalna kazna od 20 godina, Apelacioni sud smatra da je prvostepeni sud pravilno procenio da je za Maksimovića olakšavajuća okolnost to što je u vreme izvršenja krivičnog dela mlađe punoletno lice (imao je 20 godina), kao i to da sada ima porodicu.

Apelacija je takođe potvrdila ocenu otežavajućih okolnosti imajući u vidu da je ubio više osoba, "izraženu upornost na štetu oštećene", kao i iskazanu bezobzirnost, budući da je nakon ubistva H. S, njemu prišao i nožem ga preklao, kao i njegov raniji život.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu