Drugostepena presuda Ratku Mladiću u maju

Drugostepena presuda generalu Ratku Mladiću očekuje se u maju sledeće godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL
EPA-EFE/PETER DEJONG / POOL

Tako je predsednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu, sudija Karmel Ađijus, izvestio Savet bezbednosti

U ponovljenom postupku protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića, prvostepena presuda se takođe očekuje do kraja maja 2021. godine, naveo je Ađijus, koji je u ponedeljak video-telekonferencijom iz Haga predstavio 17. izveštaj o napretku Mehanizma Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, saopštio je Mehanizam.

U vezi sa postupkom za nepoštovanje suda koji se vodi protiv Petra Jojića i Vjerice Radete, predsednik Mehanizma je rekao da je sudija 8. decembra doneo odluku kojom je ponovio i prethodni zahtev Srbiji “da ispuni svoju obavezu izručenja optuženih u sedište Mehanizma u Hagu, bez odlaganja".

Ađijus je govorio i o drugim predmetima u tom Mehanizmu koji se vode protiv optuženih iz Ruande.

Osvrćući se na tekuće izazove, predsednik Mehanizma je izvestio Savet bezbednosti da je Mehanizam ostao operativan i postigao značajne rezultate tokom izveštajnog perioda, uprkos kontinuiranoj pandemiji kovida19, uključujući oslanjanje na odredbe koje omogućavaju daljinsko učešće sudija, stranaka ili svedoka na sudskim raspravama.

Zahvalio je svakoj od 15 država u kojima trenutno 50 osuđenih pred Tribunalom u Hagu (koji je nasledio Mehanizam) izdržavaju kaznu, uključujući Belgiju, koja je u septembru postala 15. država izvršenja kazni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu