Evropa je potučena u sopstvenom dvorištu, a potukla ju je Srbija

Evropska komisija planira da počne administriranje doza vakcina u nedelju, ali kada se radi o vakcinaciji, EU je potučena u sopstvenom dvorištu, piše Politiko.

Izvor: Tanjug
Podeli
lightsource/depositphotos
lightsource/depositphotos

Naime, kako piše taj portal, Švajcarska i Srbija započele su već taj proces pre EU.

Švajcarska je u sredu postala prva zemlja u kontinentalnoj Evropi koja je započela vakcinaciju vakcinom kompanija Bajontek/Fajzer, a prva ju je primila žena iz Lucerna stara 90 godina.

Proteklog vikenda državni regulator izdao je uslovno odobrenje vakcine, a više od 100.000 doza vakcina stiglo je u zemlju u utorak.

Sledeća u redu je Srbija, zemlja kandidat za članstvo, koja je je danas počela vakcinaciju, a prva građanka Srbije koja je dobila vakcinu Fajzera je premijerka Ana Brnabić.

U Švajcarskoj prve vakcine primiće osetljive grupe ljudi, pre svega stariji od 75 godina i oni sa hroničnim bolestima, a zatim slede zdravstveni radnici, oni u bliskom kontaktu sa osetljivim grupama i oni koji žive u komunalnim naseljima. U Srbiji će najpre biti vakcinisani štićenici domova za stare.

U međuvremenu, EU čeka do nedelje, pošto je predsednica EK Ursula fon der Lajen odredila da dani za vakcinaciju budu od 27. do 29. decembra.

Bajontek je ranije najavio da bi isporuke vakcina u EU mogle da počnu u sredu, mada je EK odredila da do subote, 26. decembra stignu.

Pojedine zemlje EU, poput Danske, rekle su da bi mogle da počnu vakcinaciju što pre, dok druge poput Holandije žele da čekaju do januara zbog problema sa registracionim sistemom.

Ipak, većina zemalja EU od najmanjih do najvećih potpisale su da datum početka vakcinacije bude 27. decembra, kako bi EU započela taj proces istog dana. Iako zemlje EU planiraju vakcinaciju u isto vreme, svaka država ima zadatak da bira prioritetne grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu