Više od polovine građana Srbije podržava ulazak Srbije u EU

Prema rezultatima decembarske ankete Delegacije EU u Srbiji, više od polovine ispitanika glasalo bi pozitivno na referendumu o pristupanju Srbije EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ Fredex
Ilustracija: Depositphotos/ Fredex

Tačnije, prema istraživanju, 52 odsto glasalo bi za pristupanje, a 33,4 odsto bilo bi protiv.

Kako je saopšteno iz EU info, računajući samo one koji su jasno izrazili mišljenje, referendum bi doveo do rezultata od 61 odsto u korist pristupanja EU u odnosu na 39 odsto protiv.

Podrška integraciji u EU posebno je snažna među mladima od 18 do 29 godina, od kojih bi 60,3 odsto ispitanih glasalo za pristupanje EU, dok bi samo 23,1 odsto glasalo protiv.

Po svim testiranim pitanjima, od poljoprivredne proizvodnje do zaštite životne sredine, plata, javne uprave, vladavine prava, obrazovanja i borbe protiv korupcije, više građana smatra da će se stanje popraviti kada Srbija uđe u EU, nego onih koji smatraju da će stvari ostati iste ili da bi se situacija pogoršala.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, komentarišući rezultate istraživanje koje je za Delegaciju uradila Ninamedia, kazao je da su građani Srbije prepoznali u EU ekonomski prosperitet, veće plate, socijalnu zaštitu, zaštitu životne sredine, vladavinu prava, borbu protiv korupcije, odnosno osnovne vrednosti i ciljeve Unije.

"Pozitivno je što su to težnje koje Srbija kao zemlja deli. I EU i Srbija postavile su pristupanje Srbije EU kao prioritet i podaci jasno pokazuju da se to poklapa sa voljom srpskog stanovništva, posebno među mladima", naveo je Fabrici.

Dodaje da iako ti trendovi nisu novitet, uvek je ohrabrujuće videti da je posao koji rade tokom cele godine u pripremi Srbije za pristupanje potvrđen onime što ljudi očekuju.

Jelena Fratucan, direktor Ninamedije, navela je da nekoliko talasa istraživanja u okviru iste projektne metodologije ukazuje na relativno stabilne vrednosti podrške građana Srbije pristupanju Evropskoj uniji.

Primećuje da mladi ljudi, mlađi od 30 godina, daju veću podršku EU od ostalih starosnih grupa i ukazuje na podatke gde samo 36,8 odsto građana Srbije veruje da će se pristupanje EU dogoditi pre 2030. godine, dok 32,9 odsto smatra da će se to dogoditi posle 2031. godine, a 22,9 odsto da se to nikada neće dogoditi.

Fratucan ističe i da samo 43 odsto građana veruje da EU želi Srbiju kao članicu, dok 46 odsto misli suprotno.

Svest o donacijama EU Srbiji je veoma visoka, gotovo polovina 49 odsto ispitanika kaže da je svesno donacija EU Srbiji, posebno u obrazovanju, ekonomiji i „zaštiti životne sredine, dok 54 odsto kaže da je čulo za pomoć EU Srbiji u borbi protiv kovida 19.

Istraživanje pokazuje i visoku podršku dijalogu Beograda i Prištine uz posredovanje EU, sa 57 odsto onih koji kažu da uglavnom ili u potpunosti podržavaju dijalog, a protiv je 35 odsto koji ga uglavnom ili u potpunosti ne podržavaju.

Istraživanje je sprovedeno u novembru i decembru 2020. godine na 1.202 uzorka iz 40 gradova i opština, primenom CAPI metode - lično anketiranje uz pomoć računara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 11 idi na stranu