"Samo fukara od Srbina može da glasa za to"

Banjaluka -- Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik je vređao srpske članove Centralne izborne komisije BiH Vanju Bjelicu Prutinu i Jovana Kalabu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Shutterstok/Alexandros Michailidis
Foto: Shutterstok/Alexandros Michailidis

On je rekao da "samo fukara od Srbina može da glasa za poništenje izbora u Srebrenici".

"U Srebrenici su poništili srpska biračka mesta, a potvrdili Bošnjačka. Znate kakva morate da budete fukara od Srbina da to uradite. To je dokaz političkog poltronstva i ništa drugo", rekao je Dodik novinarima u Doboju.

Dodik je za Bjelicu Prutinu rekao da je "gospođa koja se predstavlja kao da je predstavnica srpskog naroda, a bila je ili je još udata za muslimana Bošnjaka u Sarajevu. Neko će reći kakve to ima veze. Ma nemojte!", rekao je on.

Dodik je osudio današnju odluku CIK BiH da zbog izbornih nepravilnosti poništi izbore u Srebrenici i Doboju, i ocenio da CIK "nije izabran u skladu sa zakonom i da je donosio nezakonite odluke".

Po njegovim rečima, poništeni su izbori samo na srpskim biračkim mestima, ali ne u većinski bošnjačkim.

Povodom odluke CIK BiH o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju, Dodik je rekao da se radi o "izdaji" lidera SDS i PDP, Mirka Šarovića i Branislava Borenovića, i o njihovom dogovoru s Bošnjacima "u funkciji bošnjačke politike u Sarajevu koja želi da kreira odnose".

"Građani Doboja i Srebrenice nisu imali isti tretman kao ostali. Dakle, SDS, PDP, Šarović, Borenović i njihovi vajni stručnjaci iz CIK-a, koji se hvale bez dokaza, odlučili su da naprave dogovor s Bošnjacima. Šarović i Borenović su problematizovali izbore u Doboju, a Bošnjaci u Srebrenici", rekao je Dodik.

Dodik je najavio da će se SNSD žaliti Sudu BiH, a najavio je i mogućnost bojkota opštih izbora 2022. godine.

"SNSD će početi aktivnosti da bojkotuje i onemogući izbore u Republici Srpskoj 2022. godine. Ovo nisu fer i zakoniti izbvori, nećemo da učestvujemo u takvim izvorima", rekao je on.

Centralna izborna komisija BiH odlučila je danas da zbog izbornih nepravilnosti poništi izbore u Srebrenici i Doboju, održane 15. novembra.

CIK BiH je odlučila da izbore u Srebrenici poništi na 26 redovnih biračkih mesta i dva biračka mesta u odsustvu.

Takođe je odlučeno da se ponište izbori na 89 redovnih biračkih mesta u Doboju.

Utvrđeno je da je tokom glasanja u Srebrenci bilo nevažećih dokumenata, prebacivanja glasačkih listića, glasanja jedne osobe više puta, nuđenja novca biračima da ne prisustvuju glasanju, omogućavanja glasanja bez dokumenata.

U Doboju je izborni proces bio netransparentan, a predstavnici vladajućih stranke onemogućili su prisustvo glasanju posmatračima opozicionih partija.

Članica CIK-a Vanja Bjelica Prutina izjavila je pre glasanja da će podržati predlog za poništenje izbora u Srebrenici bez obzira na to što je bila izložena pritiscima još od kada je podržala odluku da se utvrdi stanje u Srebrenici.

"Bila pod pritiskom ili ne, delovaću u okviru zakona sve dok sedim ovde. Neću pružati alibi nikome ko je prekršio odredbe zakona. Bilo je dosta nestrpljenja, ali sproveden je poseban, složen dokazni postupak", rekla je Bjelica Prutina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 221 idi na stranu