Peking odbacuje američko upozorenje o misiji stručnjaka SZO

Peking -- Peking odbacio upozorenje SAD o misiji SZO u Kini, optužujući administraciju Džoa Bajdena da pokušava da politizuje tu istragu o poreklu novog koronavirusa.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Tim SZO napušta karantin, Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan
Tim SZO napušta karantin, Foto: Tanjug/AP Photo/Ng Han Guan

Portparolka Bele kuće Džen Saki upozorila je juče da će Vašington proceniti "verodostojnost izveštaja" SZO kada bude završen. Ona je rekla da je važno da se utvrdi uzrok pojave pandemije u Kini kao i da Vašington podržava međunarodnu istragu koja treba da bude jasna i detaljna.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Lidžijan odbacio je "a priori negativne stavove" i "političko mešanje" u rad istražitelja.

On je na konferenciji za novinare oceno da reči Saki predstavljaju "nepotrebno mešanje" u rad stručnjaka, koje, kako je rekao, neće doprineti istraživanju ozbiljnih naučnih rezultata.

Bivši predsednik SAD Donald Tramp optužio je SZO da radi po uputstvima Pekinga i povukao je SAD iz te međunarodne organizacije. Bajden je po preuzimanju dužnosti ukazom vratio SAD u tu organizaciju.

Tim stručnjaka SZO koji su stigli u Vuhan više od godinu dana od pojave epidemije u tom kineskom gradu, će imati teškoće da pronađe originalne tragove virusa. Oni su danas izašli iz 14-odnevnog karantina posle dolaska u Kinu i počinju istraživanja na terenu.

Posle prvobitne procene da je kovid-19 potekao sa pijace u Vuhanu kineske vlasti sada govore da je bolest moguće uvezena.

"Sve više studija, uključujući SZO pokazuju da je pronalaženje porekla kovida-19 proces koji će nastaviti da se širi na više regiona sveta i žarišta epidemije", ocenio je Džao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu