Hoće da ga opozovu; "On je već napustio funkciju"

Donald Tramp je postao prvi predsednik koji je drugi put opozvan s funkcije.

Izvor: Glas Amerike
Podeli
Foto: EPA-EFE/ CHRIS KLEPONIS / POOL
Foto: EPA-EFE/ CHRIS KLEPONIS / POOL

U američkoj istoriji Predstavnički dom je opozivao predsednika tri puta i svaki put je Senat glasao za njegovu oslobađajuću presudu.

Donald Tramp prvi put je optužen da je pokušavao da izvrši pritisak na ukrajinskog predsednika da sakupi političku prljavštinu protiv Trampovog političkog rivala, demokrate Džoa Bajdena.

Dok se najnoviji slučaj dogodio ovog meseca, kada je postao prvi predsednik kome je drugi put podnet impičment. Ovog puta optužen je za podsticanje svojih pristalica na juriš na američki Kapitol 6. januara kako bi sprečio Kongres da potvrdi Bajdenovu izbornu pobedu nad njim.

"Privatni građani ne mogu da budu opozvani"

Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Novu optužbu za opoziv zbog podsticanja pobune odobrio je Predstavnički dom 13. januara, nedelju dana pre nego što je Tramp napustio funkciju.

Ali s obzirom na to da je Senat trebalo da formalno sudi bivšem predsedniku počev od 9. februara, ustavna kontroverza kreće se oko toga može li Senat da sudi i osudi bivšeg predsednika.

Pitanje nije akademsko. U sredu je 45 od 50 republikanacau Senatu pokušalo neuspešno da odbaci proces protiv Trampa, preispitujući tokom rasprave ustavnost takvog postupka.

Njihovo obrazloženje: "Jednom kada predsednik ostane bez funkcije, on postaje privatno lice, građanin, i ne može mu se suditi i osuditi čak i ako ga je već opozvao Predstavnički dom".

To je argument koji se očekuje da iznesu Trampovi advokati dok traže oslobađajuću presudu bivšem predsedniku.

"Privatni građani ne mogu da budu opozvani", rekao je senator Rand Pol, republikanac iz Kentakija, koji postojano podržava Trampa.

"Impičment je za uklanjanje sa funkcije, a optuženi ovde je već napustio funkciju."

Ipak, pitanje da li se bivšem predsedniku može suditi ostaje nerešeno, a čak i oni koji osporavaju njegovu ustavnost priznaju da postoji prostor za raspravu.

"Postoje različita mišljenja, mada su gotovo svi učenjaci koji su pisali po ovom pitanju rekli da je to vrlo tesno pitanje", napisao je Džonatan Turli, konzervativni profesor prava sa Univerziteta Džordž Vašington u sredu na svom ličnom blogu nakon što je brifovao Republikanske senatore o ustavnim i istorijskim aspektima opoziva.

"Bivši službenici ostaju podložni opozivu i nakon napuštanja funkcije"

Foto: EPA-EFE/STEFANI REYNOLDS / POOL
Foto: EPA-EFE/STEFANI REYNOLDS / POOL

U Ustavu SAD se navodi da će "predsednik, potpredsednik i svi civilni službenici Sjedinjenih Država... biti uklonjeni sa funkcije" ako budu osuđeni za "izdaju, primanje mita ili druge ozbiljne zločine i prekršaje".

Po Turlijevom tumačenju, fraza "predsednik" označava trenutnog stanara Bele kuće i sugeriše da se može opozvati samo predsednik koji je na funkciji.

"Na drugom Trampovom suđenju za opoziv, predsednik će biti Džo Bajden, a ne Donald Tramp", napisao je Turli.

Štaviše, emeritus profesor prava na Harvardu, Alan Deršovic primetio je da u slučajevima opoziva Ustav zahteva "uklanjanje sa funkcije i izuzeće" sa vršenja funkcije, a ne "uklanjanje sa funkcije ili diskvalifikaciju".

Drugim rečima, diskvalifikacija pretpostavlja smenu, a pošto Tramp nije smenjen sa funkcije, on ne podleže diskvalifikaciji.

"Čini se da tekst Ustava snažno sugeriše da su autori opoziva nameravali da se on koristi samo za uklanjanje aktuelnog zvaničnika, a kad ga jednom uklone, mogao bi i da ga diskvalifikuje", rekao je Deršovic u intervjuu. "Ali nikada nije bilo predviđeno da se koristi samo kao sredstvo buduće diskvalifikacije kao što se koristi danas."

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, demokratkinja iz Kalifornije, rekla je da članovi parlamenta nemaju drugog izbora osim da opozivaju Trampa i traže njegovo uverenje kao način sprečavanja da se ikada više kandiduje za saveznu funkciju nakon što je tadašnji potpredsednik Majk Pens odbio pozive demokrata da se pozive se na 25. amandman na Ustav za uklanjanje Trampa sa funkcije.

Tramp je nagovestio da želi da se kandiduje za reizbor 2024. godine.

Drugi eksperti tvrde da su uklanjanje i diskvalifikacija dva odvojena "aspekta" moći impičmenta, što znači da predsednik može biti diskvalifikovan sa vršenja funkcije u budućnosti čak i ako nije bio prisiljen da napusti funkciju.

"To znači da bivši službenici ostaju podložni opozivu i nakon napuštanja funkcije, u svrhu omogućavanja izricanja kazne diskvalifikacije", napisala je grupa pravnih eksperata u nedavnom otvorenom pismu u znak podrške suđenju u Senatu.

Ćutanje američkog ustava

Još jedna sporna tačka među ekspertima koji raspravljaju o ustavnosti suđenja bivšem predsedniku jeste ćutanje američkog ustava o tome da li bivši zvaničnici mogu da budu opozvani.

Prema Vajtingtonu, autori američkog ustava preuzeli su "moć opoziva" iz britanske parlamentarne prakse i državnih ustava, koji su dozvoljavali opoziv i suđenje bivšim zvaničnicima.

"I zato, kada su Kongresu poverili moć impičmenta, deo onoga što je pošlo uz to je mogućnost opoziva bivših vladinih zvaničnika zbog njihovog ponašanja dok su bili na funkciji", rekao je Vajtington.

Da li postoji presedan?

Iako nijednom bivšem predsedniku nikada nije suđeno, postoji presedan za suđenje bivšem zvaničniku visokog nivoa.

Godine 1876. Senat je sudio bivšem ratnom sekretaru Vilijamu Belknapu zbog optužbi za korupciju nakon što je utvrdio da ima nadležnost nad bivšim zvaničnicima.

Iako u konačnom glasanju nije dobijena dvotrećinska većina potrebna da bi se Belknap osudio, neki eksperti su pristupili slučaju tvrdeći da je Senat nadležan za bivšeg predsednika.

Ali Deršovic kaže da slučaj Belknap i suđenje Trampu nisu analogni.

Kao prvo, Belknap je podneo ostavku pre nego što je opozivan. Drugo, nije bio predsednik. I treće, na kraju je oslobođen "u velikoj meri" zato što su mnogi senatori verovali da Senat nema moć da sudi bivšem članu vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 546 idi na stranu