Počeo četvrti talas? Lekari bi da nas ponovo zaključaju, preti decembarski scenario

Već pet dana u Srbiji se beleži konstantan porast broja novozaraženih, a poslednja dva dana, dnevni presek je iznad brojke od 3000 novih slučajeva.

Izvor: B92
Podeli
EPA/ANDREJ CUKIC
EPA/ANDREJ CUKIC

Pročitajte još:

Skoro 3.500 zaraženih, preminulo 17 osoba

Skoro 3.500; "Naš cilj je da vakcinišemo više od 2,5 miliona"; Dobre vesti stižu iz Ljiga

U Beogradu skoro trećina zaraženih, slede Novi Sad i Niš

Poruka Kriznog štaba: Do petka ništa, a do tada razmislite; "Medicinski deo za zatvaranje svega" VIDEO

Pored toga, u istom vremenskom periodu procenat zaraženih od broja testiranih ponovo je prešao 20 odsto. Odnosno, najmanje svaki peti testirani bio je pozitivan. Sve nas to navodi na pitanje, da li smo na pragu četvrtog talasa?

Slične brige dele i članovi Kriznog štaba koji na današnjoj sednici, uprkos najavama, nisu usvojili nove, pooštrene, epidemiološke mere. Međutim, njihov stav je jasan - nešto se mora uraditi povodom vikenda. Da bismo saznali na šta se to odnosi moramo sačekati petak za kada je zakazana nova sednica i donošenje odluko o potencijalnom pooštravanju mera.

Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon otkrio je da medicinski deo Kriznog štaba smatra da bi trebalo zatvoriti sve, "da bukvalno ništa ne radi, ali to bi bilo nemoguće sprovesti".

On je dodao da je važno što su jasno uočena mesta odakle se prenosi infekcija - ski centri, zimovališta.

"Najvažnija je činjenica da su glavna mesta zaražavanja uočena, a to su uglavnom restorani, kafići, dok same ski staze to svakako nisu", rekao je Kon i dodao da će se nove mere odnositi na sva mesta gde postoji žarište i mogućnosti prenosa.ž

Osvrnuo se i na skraćivanje radnog vremena i ponovio da nije odlučeno da se ono skrati sa 20 na 18 sati, već da je naglašeno da je daleko važnije sprovoditi oštru kontrolu, kao i vakcinaciju. Kako kaže, "sat dva zaista ne rešava pitanje".

Nije imao ni definitivan odgovor po pitanju škola odnosno njihov ponovi prelazak na onlajn nastavu, ali je istakao da će se pojačati nadzor nad obolevanjem u školama, kao i da svaka škola ima mogućnost da, ako se u jednoj grupi pojave dva slučaja zaraze, cela grupa prelazi na onlajn nastavu.

Njegov kolega iz Kriznog štaba dr Branislav Tiodorović izjavio je da se očekuje povećanje broja zaraženih koronavirusom i da se mere moraju sprovoditi rigoroznije.

On je bio malo konkretniji od Kona i rekao je da ne očekuje zatvaranje tržnih centara jer bi zatvaranje za vikend stvorilo veće gužve u četvrtak i petak, ali je dodao da će možda biti skraćeno radno vreme.

Dodao je i da su i zimski centri veliki problem, kao i da je moguće njihovo zatvaranje u zavisnosti od podataka.

Đerlek: Ne želimo scenario iz decembra

Državni sekretar u ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek istakao je da ne želimo da nam se ponovi scnario iz decembra i da nam se epidemija otme kontroli.

Na ovom činu, Kriznom štabu se zahvalio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić na tome što su, kako je naveo, razumeli argumente prestonice kada je u pitanju radno vreme u sektoru usluga.

"Kao i uvek sve odluke (na Kriznom štabu) su donete jednoglasno, jer mi smo tim koji se zajedno bori da Srbija pobedi pandemiju. Zahvalan sam članovima što su razumeli argumente Beograda kada je u pitanju radno vreme u sektoru usluga", naveo je Vesić.

On je ujedno zamolio ugostitelje da poštuju epidemiloške mere.

"Vaš grad, Beograd, izborio se da verovatno jedini u Evropi radite makar do 20.00 sata. Pomozite nam da ostane tako poštovanjem mera. Molim tržne centre da kontrolišu nošenje maski", smatra Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 238 idi na stranu