Borelj: Nije fer, ne pretvaramo se

Brisel -- Šef evropske diplomatije Žozep Borelj poručio da EU ulaže mnogo novca u Zapadni Balkan i da nije fer reći da se EU samo pretvara da želi zemlje iz regiona u EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE KHALED ELFIQI
EPA-EFE KHALED ELFIQI

"Želimo da pomognemo državama Zapadnog Balkana da nam se približe, da uđu u sistem EU. Nije tačno da se samo pretvaramo da želimo zemlje Zapadnog Balkana u EU", kazao je on, gostujući na onlajn konferenciji američkog Atlantskog saveta "Razgovori sa visokim predstavnikom EU Žozepom Boreljom" .

Takođe je odmah i dodao: "Te države imaju budućnost u EU, ali te zemlje moraju da urade domaći: da sprovedu reforme, da ispune standarde koji važe za sve članice."

On je rekao da su Rusija, Kina i Turska takođe prisutne na Balkanu, te da se predstavaljaju kao da je njima više stalo do Zapadnog Balkana nego Evropskoj uniji.

"Ali mi nastavljamo proces širenja, korak po korak. Slobodan vizni režim je realnost, možda ne za sve zemlje Zapadnog Balkana. Usmerili smo dijalog Beograda i Prištine na pravi put. EU pomaže Balkanu mnogo više nego ostali, ali mi možda nismo dobri u propagandi. Devet milijardi evra je naš ekonomski plan za Zapadni Balkan", naglasio je Borelj.

Kaže da evropski blok investira mnogo više novca od Kine, Rusije i Turske na Balkan, ali da možda moraju bolje da objasne šta i zašto rade.

"Mi pomažemo, ali tražimo reforme. Ostali ne traže. Reforme koje tražimo nisu hir, nego je to potrebno tim zemljama i njihovim stanovnicima, kao što je recimo iskorenjivanje korupcije. Šteta je ako neki ljudi misle da se samo pretvaramo. To nije fer", ocenio je.

Borelj je govorio i o sankcijama Rusiji, o odnosu sa Kinom, o odnosima SAD i Irana.

"Prethodna američka administracija je htela da zapocne neku vrstu hladnog rata sa Kinom. Mi jesmo rivali sa Kinom i jesmo mnogo bliži Americi, ali to rivalstvo ne mora da traje doveka. Istovremeno smo i partneri sa Kinom u nekim oblastima", naveo je.

U slučaju Irana kaže da je nuklearni sporazum trijumf diplomatije, ali primećuje da jedna strana kaže: "prvo popustite vi, pa ćemo mi", dok druga strana poručuje: "ispunite naše zahteve, pa ćemo mi vaše"...

Borelj poručuje da to mora da krene nekako, a ne da ostane na rečimo. "Potrebno je da stavimo obe strane za pregovarački sto, da se izgradi poverenje izmedju SAD i Irana, to je jedini pravi put", zaključio je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu