Usvojeno: Evropski parlament spreman da podrži Srbiju na njenom EU putu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta usvojio je izveštaj o Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ jorisvo
Ilustracija: Depositphotos/ jorisvo

Za izveštaj, dopunjen juče usvojenim amandmanima, glaslo je 57 poslanika, 4 je bilo protiv, a 9 poslanika je ostalo uzdržano.

”Usvojeni izveštaj šalje jasnu poruku da je Evropski parlament spreman da podrži Srbiju na njenom EU putu”, izjavio je izvestilac EP za Srbiju, Valdimir Bilčik.

Bilčik je nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru u izjavi za Tanjug ocenio da ovaj izvešatj dolazi u tekško vreme kada Srbija vodi bitku sa pandemijom.

”Većina poslanika je podržala realističan izveštaj koji naglašava glavna dostignuća Srbije i zadatke u okviru reformskog procesa u zemlji”, ocenio je Bilčik.

Izveštaj za 2019 -2020 godinu naglašava dobre ekonomske pokazateljie u Srbiji, pohvaljen je angažaman Beograda na regionalnoj saradanji kao i konstruktivno učešće u dijalogu sa Prištinom.

Istovremeno, od Srbije se traže rezulatati u sprovođenju reformi u oblasti vladavine prava, sa fokusom na prevosuđe, borbu protiv korupcije i slobodu medija.

Srbija je ponovo pozvana da poboljša proces usklađivanja svoje spoljne politike sa politikom EU.

Skupština Srbije se poziva na poboljšanje zakonodavnih procesa, osiguranje međunapartijskog dijaloga , jačanje uloge civilnog društva, a poslanici se pozivaju na uzdržavanje od rečnika i kampanja usmerenih protiv političkih suparnika i predstavnika medija.

Poslanici AFETA su zatražili od EU da unese ”više dinamike” u pristupne pregovore sa Srbijom, brzo sprovede primenu nove metodologije na već postojeće pregovore sa Beogradom i jasno predstavi ”opipljive podsticaje od direktnog interesa” građanima Srbije.

Nakon glasanja u Spoljnopolitičkom odboru, godišnji izveštaj o Srbiji biće ponovno stavljen na glasanje, ovoga puta na plenarnom zasednju Evropskog parlamenta, koje će se održati 24 i 25. marta u Briselu.

Izveštaji Evropskog parlamenta nisu pravno obavezujući i predstavljaju redovne godišnje smernice i političke preporuke EP za dalji napredak zemlje na putu evrointegracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 9 idi na stranu