"Hvala EU što se ta odluka ne odnosi na nas"

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da se najava EU o zabrani izvoza vakcina ne odnosi na Srbiju i Zapadni Balkan.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/Tara Radovanović
Tanjug/Tara Radovanović

Zamoljen da prokomentariše razmatranje zabrane izvoza vakcina iz EU i činjenicu da se mađarski premijer Viktor Orban vakcinisao kineskim cepivom, i pitanje da li EU upada u haos, Vučić je odgovorio da se to ne odnosi na Srbiju.

„Hvala Evropljanima što se pitanje da li će izvoziti vakcine ne odnosi na Srbiju i Zapadni Balkan, već na druge kontinente“, objasnio je on, podsećajući da će Gana, ogromna afrička zemlja, dobiti 600.000 vakcina.

Takođe je ukazao na to da iz Kovaksa Srbija još ništa nije dobila i da se nada da će iz tog programa vakcine stići u martu.

''Kada sam govorio o bogatim zemljama, bio sam u pravu. Neke zemlje su naručile sedam puta više nego što imaju stanovnika. Kupili su bar deset puta više nego što im je potrebno. Nisam preterao kada sam rekao 'hoćete li sve kućne ljubimce da vakcinišete i revakcinišite'. To ima smisla samo da drugi ne dobiju vakcinu“; dodao je.

Vučić je kazao da na tu njegovu konstataciju ćute i niko neće da odgovori.

“A onda će usta biti puna velike solidarnosti. Ovo ima veze i sa zemljama na drugim kontinentima, koje imaju mnogo novca i misle da novcem može sve da se kupi“; poručio je on.

Rekao je da je Srbija kao mala zemlja pokazala da ne morate biti prebogati, a da možete imati pristojne finansije, da imate prijatelje i da vas ti prijatelji poštuju i pomažu.

„Zato sam večeras ovde i zahvalan sam ruskim prijateljima na novim vakcinama. Očekujem za nekoliko dana i veliku isporuku kineske vakcine'', dodao je on.

Vučić je kazao da nikada neće zaboraviti rečenicu Predraga Gage Antonijevića da neki nisu mogli, a neki nisu smeli u prošlosti da snime film „Dara iz Jasenovca“.

''Jedno sam mogao i smeo, a to je da kažem da su mi životi građana važniji od kritika iz Brisela, ili drugih zemalja. Pretpostavljam da se time rukovodi predsednik mađarske vlade i Češke, kojima su vazniji životi gradjana. Važnije mi je da smo spasili i jedan život, a znam da smo spasili stotine hiljada života“, kazao je predsednik.

Istakao je da to dokazuje činjenica da oni koji su dvaput manji od Srbije imaju dvostruko više mrtvih.

Razlog za to, dodaje, na jednoj strani je vakcinacija, a na drugoj to što se u Srbiji hospitalizuju oboleli. „Mi najveći broj hospitalizujemo. Kada o bolesniku brinu lekari, onda je zaštita i pomoć veća i značajnija. Za mene su važniji životi ljudi, a šta će ko da kaže ili tekstove da napiše baš me briga“, zaključio je predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 247 idi na stranu