Kraj drame: EU je spasena; oglasili se Rusi: Čekamo vas

Brisel -- Evropska agencija za lekove, optužena za kolaps nabavke i distribucije vakcina članicama Unije, počela ekspertizu ruske vakcine protiv koronavirusa "sputnjik V"

Izvor: B92
Podeli
Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova, File
Tanjug/AP Photo/Valentina Petrova, File

Rusija je, podsetimo, ranije ponudila Evropskoj uniji 100 miliona doza svoje vakcine protiv kovida 19, ali je dobila hladan tuš iz Brisela, odakle je kompaniji koja stoji iza "sputnjika V" rečeno da njihova vakcina nije u strategiji borbe protiv koronavirusa Evropske unije.

Međutim, EU je na kraju poklekla.

Sve više njenih članica otvoreno je počelo da se zalaže za nabavku ruske vakcine pa čak i mimo EU protokola, odnosno mimo Evropske agencije za lekove i EK. Slovačka, Češka, Hrvatska...dok je Mađarska odmah zaobišla sve protokole i za svoje građane nabavila i rusku vakcinu i kinesku. Njihov premijer je to objasnio rečima - pogledajte Srbiju, i oni koriste rusku i kinesku i vakcinišu najbrže u Evropi.

Problem EU je nastao onog trenutka kada je Astrazeneka objavila da neće moći da ispoštuje dogovor i dostavi članicama Unije dogovorenu količinu vakcina. tako je, kako su mnogi ocenili, častan pla EU da se vakcine ravnomerno raspodele svima, propao u vodu a golema briselska administracija nastavila je samo da se zakopava u procedurama i preganjanjima sa Astrazenekom.

Ali EU se opet našla u problemu. I to opet zbog Astrazeneke, odakle je rečeno da će i drugi kontingent vakcina kasniti.

Onda je na scenu stupila Rusija koja je ponudila liderima EU da im da 100 miliona doza vakcina, ali je to tada glatko odbijeno. Sada je i Uniji postalo jasno da više nema čekanja i preganjanja jer zemlja po zemlja prijavljuje veliki porast brojeva hospitalizovanih i novozaraženih.

Bolnice su redom krcate, stanovništvo na izmaku zdravog razuma, tako da je i čelična Angela Merkel morala da malo popusti stroge mere koje je uvela Nemcima.

Popustila je i Evropska agencija za lekove koja je danas saopštila da je njen Komitet za lekove za ljudsku upotrebu (CHMP) pokrenuo proceduru odobrenja vakcine "sputnjik V" kroz kontinualnu evaluaciju rezultata kliničkih studija, a navode i da je nemačka firma R-farm podnosilac prijave za odobrenje.

EMA će, kako je najavljeno, proveravati usaglašenost sputnjik V vakcine sa EU standardima za efikasnost, bezbednost i kvalitet. "U ovom trenutku, EMA ne može dati vremenski rok, ali se očekuje da procedura traje kraće nego što je uobičajeno", navodi se u saopštenju.

Odmah reagovao fond koji stoji za "sputnjika V"

A nakon saopštenja EMA, javio se i ruski fonda RDIF, proizvođač "sputnjika V", koji je na svom profilu na Tviteru objavio da je to značajan korak ka upotrebi te vakcine u Evropskoj uniji

Sa zadovoljstvom očekujemo dolazak inspektora EMA u pogone gde se proizvodi Sputnjik V, dodaje se u saopštenju RDIF, uz poruku da je borba protiv pandemije zajednička, i da je pobeda moguća samo ako se političke razlike ostave po strani.

Fond RDIF takođe navodi da je više od 40 zemalja, uključujući i neke od članica EU, odobrilo upotrebu vakcine Sputnjik V na svojoj teritoriji.

Iz Rusije je saopšteno danas i da će moći da obezbede vakcine za 50 milliona Evropljana do kraja juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu