EU uzvraća, opet: Nije isto i to ne znači

Brisel -- Nakon vesti da je Evropska agencija za lekove pokrenula postupak registracije "sputnjika V", oglasila se EU koja kaže: Ruska vakcina i dalje nije strategija.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ MIGUEL GUTIERREZ
EPA-EFE/ MIGUEL GUTIERREZ

Podsetimo, sve svetske agencije prenele su vest da je Evropska agencija za lekove (EMA) započela proceduru registrovanja ruske vakcine protiv koronavirusa, što su mnoge članice već tražile za svoje građane, pa čak i po hitnoj proceduri, kako bi se pokušalo izbegavanje potpunog debakla zvaničnog Brisela i njegove nabavke vakcina.

Iako je svetlo na kraju tunela punog muka oko nabavke Astrazenekinih vakcina, spore vakcinacije i kompletne dezorganizacije goleme briselske administracije, izgleda bilo blizu, novim oglašavanjem Unije sve je postalo još zamršenije.

Naime, kompanija koja stoji iza "sputnjika V" i ranije je ponudila EU 100 miliona doza vakcina ali je Brisel to odbio rečima da ruska vakcina nije u EU strategiji borbe protiv koronavirusa.

Sada je stiglo slično objašnjenje. "Zato što neka vakcina dobije odobrenje Evropske agencije za lekove ne znači da treba da bude uključena na listu vakcina obuhvaćenu EU strategijom vakcinacije”, rekao je portparol Evropske komisije, koju inače mnogi u Evropi optužuju za neuspeh vakcinacije Erik Mamer.

Povodom saopštenja da je Evropska agencija za lekove uzela u proceduru zvaničnog razmatranja rusku vakcinu protiv kovida 19 sputnjik V, u Evropskoj komisji naglašavaju "jasnu razliku" između odobrenja za upotrebu vakcine na EU tržištu i EU strategije vakcinacije kojom se zajednički naručuju vakcine za svih 27 država članica.

”Strategija EU vakcinacije razvija se i primenjuje u saradnji Evropske komisije i zemalja članica. One mogu da odluče da integrišu novu vakcinu u postojeći potrfolio, ali o tome se trenutno ne razgovara", kažu u Komisiji.

EK kaže da "pozdravlja" svaku pojedinačnu inicijativu zemalja članica i "razmatra dodatne opcije" kako bi na nacionalnom nivou poboljšale postojeći zajednučki prostup vakcinaciji u EU.

Dodaje se da je EK u ime EU već sklopila ugovore o nabavci dovoljnih količina vakcina (2, 6 milijardi doza sa šest kompanija) kako bi se ispunio cilj od 70 procenata vakcinisanih Evropljana do kraja leta.

Drugim rečima, to bi začilo da Evropska komisija ne pregovara sa Rusijom o kupovini njene vakcine, a da je celokupna procedura sa "Sputnjikom V" i njegovom registracijom u EMA zapravo započela nakon što se više članica EU "odmetnulo" od zvaničnog plana Komisije i tražilo da se bar za njihove građane nabavi vakcina. Među njima su Slovačka, Češka, Mađarska, koja već uveliko vakciniše stanovnike ruskom, ali i kineskom vakcinom. Takođe, i austrijski kancelar je juče izjavio da njegova zemlja u budućnosti neće želeti da se oslanja na plan Unije nego će s Danskom ići ka tome da sama proizvodi vakcine protiv koronavirusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 434 idi na stranu