Vakcine proizvedene na "Torlaku" poslate na kontrolu u Moskvu

"Deo bočica vakcina sputnjik V koje su napunjene u Srbiji poslate su u Moskvu na kontrolu", izjavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ ANDREJ CUKIC

Plan je da se u prvom periodu na Institutu "Torlak" proizvodi četiri miliona doza vakcina "sputnjik V", izjavio je Popović i istakao da je pozvao ruskog ministra Denisa Manturova u posetu Srbiji na početak proizvodnje vakcine krajem maja.

Popović je istakao da su u prethodna dva dana specijalisti sa "Torlaka", sa ruskim stručnjacima, napunili 3.000 bočica komponente jedan i 3.000 bočica komponente dva.

Od tog broja, pojasnio je, po 1.100 bočica je poslato u Moskvu, na njihov glavni Institut "Gamaleja", gde će biti 21 dan, a specijalisti najpoznatijeg ruskog instituta analiziraće komponente i doneti odluku da li je "Torlak" spreman da otpočne proizvodnju.

"Nadamo se da će sve da bude u redu i da ćemo za 21 dan imati pozitivne informacije sa Gamaleja instituta", rekao je Popović za RTS.

Prema njegovim rečima, ako sve bude kako se očekuje, u šta je on siguran, krajem maja će početi proizvodnja.

"Supstanca koja će se dopremati u 'Torlak' biće iz fabrike Gamaleja i ona će na specijalan način biti transportovana u Beograd na 'Torlak'", rekao je Popović.

Nada se da će već početkom juna prvi građani biti vakcinisani vakcinom napravljenom u Srbiji, sa "Torlaka".

"Za prvi period govorimo o proizvodnji četiri miliona vakcina u 'Torlaku' do kraja godine, a onda će se krenuti bržom i većom dinamikom", rekao je Popović.

On je dodao i da je jučerašnja poseta predsednika Aleksandra Vučića Institutu dala novi zamajac razvoju Torlaka, jer je obećao nova sredstva za "Torlak", novu opremu koja će pomoći u organizaciji proizvodnje, ali i za sledeći, još važniji, pun cilklus prozivodnje vakcine.

Popović je naveo i da će srpska strana sa specijalistima iz Rusije u narednom periodu raditi na fizibiliti studiji, koja će dati sliku o tome šta je sve potrebno "Torlaku" u narednih godinu dana, od opreme i tehničkih i tehnoloških sredstava, kako bi bio spreman za potpunu prozivodnju vakcine u Srbiji.

Ministar je istakao i da su ruski stručnjaci ocenili da je ono što je u Srbiji, na "Torlaku", urađeno od 15. januara do danas, bukvalno za tri meseca, najefikasnije što su oni videli, a radili su, kaže, i sa drugim zemljama, poput Kazahstana, Belorusije, Indije, dodajući da sve to ne bi bilo moguće bez pune podrške dvojice predsednika, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Popović je istakao da je pozvao resornog ruskog ministra Denisa Manturova da poseti Srbiju, na početku proizvodnje vakcina.

"Baš kada 'Torlak' krajem maja otpočne proizvodnju, da on pritisne dugme zajedno sa predsednikom Srbije i da time damo značajan signal saradnji Srbije i Rusije. Manturov mi je obećao da će dati sve od sebe da dođe", rekao je Popović.

To će, istakao je, biti prilika da se svi uvere u sposobnost Srbije, u razvoj medicine i farmacije.

"Imamo najbolje kadrove, imaćemo najbolju tehnologiju, opremu, možemo da se pohvalimo dugom tradicijom farmaceutske industrije, a uz ulaganja i u razvoj nauke, u 'Torlak', to će sve dati nova krila farmaceutskoj industriji Srbije", rekao je Popović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 246 idi na stranu