Berlin pod suzavcem - ipak usvojeno VIDEO/FOTO

Berlin -- Bundestag je usvojio osporavanu izmenu zakona kojom se saveznoj vladi Angele Merkel daju ovlašćenja da povede odlučniju borbu protiv trećeg talasa pandemije.

Izvor: B92, Beta, Beta/AFP
Podeli
AP Photo/Michael Sohn
AP Photo/Michael Sohn

Izmene zakona o zaštiti od zaraze predviđaju automatsku primenu strogih ograničenja na nacionalnom nivou kada stopa zaražavanja pređe utvrđenu granicu.

Zakon o jednakoj primeni „hitne kočnice“ u oblastima sa visokim stopama zaraze treba da zameni šarolike mere koje su sada primenjivane u 16 saveznih država, koje su inače nadležne u oblasti zdravstva.

Dok se glasalo o novim merama, ispred zgrade parlamenta su protiv restriktivnih mera organizovani masovni protesti, čije je učesnike policija morala da rasteruje suzavcem.

Policija u Berlinu bacila suzavac na učesnike skupa protivnika restrikcija u vreme pandemije, u blizini zgrade Parlamenta, javlja izveštač agencije Frans pres.

Policija je prethodno preko razglasa upozorila hiljade okupljenih demonstranata.

Nedaleko od zgrade u kojoj zaseda Parlament okupilo se, prema izveštajima policije, oko 8.000 demonstranata, a samo su pojedini među njima nosili zaštitne maske.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Bundestag je usvojio ove izmene sa 342 glasa „za“ prema 250 „protiv“ i 64 uzdržanih. Gornji dom parlamenta u kojem su zastupljene savezne pokrajine će sutra razmatrati zakon. Ako bude odobren u oba doma parlamenta on će se primenjivati do kraja juna.

Zakon predviđa uvođenja policijskog časa od 22 sata do 5.00, zatvaranje objekata za sport i zabavu i zatvaranje mnogih prodavnica. Mere će automatski biti primenjene u oblastima gde nedeljno bude više od 100 novih slučajeva zaraze za 100.000 stanovnika. Škole će morati da pređu na daljinsku nastavu ako broj zaraženih na 100.000 stanovnika premaši 165.

Danas je stopa zaraze na nivou cele Nemačke bila 160 novih slučajeva na 100.000 stanovnika, iako u toj zemlji postoje velike regionalne razlike.

Protesti su organizovani u vreme kada donji dom nemačkog parlamenta Bundestag odlučuje o zakonu koji daje saveznoj vladi veća ovlašćenja u borbi protiv pandemije koronavirusa, na račun pokrajina, koje su inače nadležne za zdravstvo.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Zakonom treba da se omogući ujednačena primena "hitne kočnice" u oblastima zemlje u kojima se koronavirus suviše brzo širi.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Namera je da se prekine primena različitih mera koje je 16 nemačkih saveznih država usvajalo kao odgovor na pandemiju.

Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber
Tanjug/AP Photo/Markus Schreiber

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 425 idi na stranu