Netanjahuova era se završila

Jerusalim -- Dosadašnji premijer Izraela Benjamin Netanjahu predao je vlast Naftaliju Benetu u kabinetu premijera u Jerusalimu na sastanku koji je okončan za samo pola sata.

Izvor: Beta
Podeli
EPA-EFE/ABIR SULTAN
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Zvanična primopredaja vlasti završena je bez tradicionalne ceremonije i javnih izjava, bez rukovanja i fotografisanja.

Netanjahu je unapred zakazao sastanak sa liderima opozicije u 14.30 po lokalnom vremenu očito kako bi osigurao da Benetu, svom nekadašnjem saradniku, sada rivalu, slučajno ne posveti više od jednog sata, prokomentarisali su izraelski mediji.

David Bitan, poslanik iz Netanjahuove konzervativne partije Likud izjavio je za javni serivis Kan da Netanjahu neće održati ceremoniju predaje vlasti jer oseća da je prevaren obrazovanjem nove vlade te "ne želi da da ni najmanji legitimitet tome", preneo je Asošiejted pres.

Izraelski parlament - Kneset je sa samo jednim glasom više izglasao poverenje koalicionoj vladi koju predvodi Benet čime je okončana Netanjahuova istorijska vladavina od 12 uzastopnih godina.

EPA-EFE/ABIR SULTAN
EPA-EFE/ABIR SULTAN

Oglasio se Netanjahu nakon primirja: Ne znate šta je sve bilo, sledeći put...FOTO

Bivši premijer Netanjahu koji je bio najduže na toj funkciji u Izraelu će sada biti vodja opozicije.

Na osnovu kolicionog sporazuma Benet, lider desničarske partije Jamina (Desno) biće premijer dve godine, a onda će ga zameniti Jair Lapid, vodja partije centra Ješ atid (Ima budćnosti) koji je sada šef diplomatije Izraela.

Na ceremoniji primopredaje u Ministarstvu spoljnih poslova u Jersualimu Lapid je rekao diplomatama da su spoljni poslovi trpeli zbog "sramotnog nemara" u proteklim godinama i obećao da će popraviti odnose sa susednim Jordanom, EU, Demokratskom strankom u SAD i američkim Jevrejima, za koje je rekao da su se pogiršali tokom vladavine Netanjahua.

Lapid je takodje rekao nešto slično što i Benet u nedelju u Knesetu da se Izrael i dalje protivi povratku nuklaernom sporazumu velikih sila s Iranom i da će "svim sredstvima sprečiti mogućnost da se Iran snabde nuklaernim oružjem".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 455 idi na stranu