Iranu preti katastrofa; crne prognoze naučnika se ostvaruju - egzodus?

Teheran -- Protesti u Iranu zbog nedostatka vode za piće, potvrdili su strahove naučnika koji su još 2015. upozorili da bi problem mogao izazvati egzodus miliona Iranaca.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
EPA-EFE/YAHYA ARHAB
EPA-EFE/YAHYA ARHAB

Situaciju je najlakše opisati na primeru Urmijskog jezera. Jedno od najvećih slanih jezera na svetu, danas je simbol ekološke katastrofe. Nekada je pokrivalo više od 3.100 kvadratnih kilometara, a do 2015. bi se smanjio na desetinu te površine.

Reka Karun, žila kucavica regije Huzestan, takođe se suši.

U julu su stanovnici regiona, gde se takođe proizvode velike količine nafte, izašli na ulice zbog nestašice vode, a bilo je i protesta protiv nestanka struje, uzrokovanog gašenjem hidroelektrana.

Nestanak struje je takođe posledica velike potrošnje, odnosno opterećenja elektroenergetskog sistema.

Tu je i zagađenje

Irance takođe muče izuzetno visoke temperature, zagađenje i poplave.

"Najveći problem su globalne klimatske promjene. Ali dio problema je i loše upravljanje resursima, loša politika zaštite okoliša, nedostatak planiranja i nepripremljenost za takve situacije", rekla je Kaveh Madani, bivša zamenica šefa iranske Agencije za zaštitu okoline, sada zaposlena na američkom univerzitetu Jale.

Šefica iranske Kancelarije za zaštitu životne sredine Masumeh Ebtekar pozvala je zbog toga na poljoprivrednu revoluciju.

Iran se oslanja isključivo na hranu koju proizvode domaći poljoprivrednici, što znači povećanu potrošnju podzemnih voda, koje se brže troše, ali se obnavljaju.

Isušivanje iranskih močvara i reka moglo bi izazvati opasne peščane oluje, a njihovi građani opasno su frustrirani desetkovanom ekonomijom koja je razorena američkim sankcijama, kao i sporom vakcinacijom usred sve većih zaraza i smrti kovid 19 poslednjih sedmica.

Medicinske sestre, radnici, penzioneri i hiljade sezonskih radnika nafte takođe traže svoja prava izlaskom na ulice.

Direktiva o vodi za piće

U Evropi su svesni problema koje nedostatak vode može izazvati. Krajem prošle godine Evropski parlament odobrio je sporazum sa državama članicama o novoj Direktivi o vodi za piće. Nova pravila imaju za cilj poboljšanje kvaliteta vode iz slavine u Uniji. To je odgovor na zahteve skoro dva miliona Evropljana koji su podržali inicijativu Right2Vater za poboljšanje dostupnosti sigurne vode za piće svim Evropljanima, prvu uspešno implementiranu evropsku građansku inicijativu.

U tu svrhu, države članice će obezbediti besplatno snabdevanje vodom u javnim zgradama, i podstaći će restorane, menze i druge ugostiteljske objekte da nude vodu iz slavine besplatno ili uz nisku naknadu. Države članice bi takođe trebale da poboljšaju dostupnost vode ugroženim grupama poput izbeglica, nomadskih zajednica, beskućnika i manjinskih kultura kao što su Romi i nomadi.

"Vreme je da ga ažuriramo i pooštrimo granične vrednosti za neke zagađivače poput olova. Parlamentu je najvažnije bilo da učini pijaću vodu još sigurnijom zahvaljujući novoj direktivi i da se uzmu u obzir novi zagađivači. Stoga pozdravljam odredbe o mikroplastici i endokrinim disruptorima poput bisfenola A", rekao je Kristof Hansen (EPP, Luksemburg).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 474 idi na stranu