Tenzije rastu, Japan održava vojne manevre

Tokio -- Iako su regionalne tenzije u porastu, japanske kopnene trupe održavaju svoje prve vojne manevre posle više od 30 godina.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: FotograFFF/Shutterstock
Ilustracija: FotograFFF/Shutterstock

Japanske kopnene snage izvode ogromnu vojnu vežbu širom zemlje kako bi pripremile svoje trupe za potencijalni sukob i od sredine septembra oko 100.000 ljudi, 20.000 vozila i 120 letelica učestvuje u različitim vežbama operativne spremnosti, prenosi CNN.

Poslednjih godina, indo-pacifički region postao je žarište napetosti, a zvaničnici japanskih kopnenih snaga upozoravaju na "najgore bezbednosno okruženje od kraja Drugog svetskog rata". "Ova vežba kopnenih snaga je fokusirana na poboljšanje operativne efikasnosti, odvraćanja i sposobnosti reagovanja", predočio je pukovnik japanske vojske Noriko Jokota.

Ranije ove nedelje, Severna Koreja je saopštila da je uspešno testirala novu balističku raketu sa podmornice, navodeći da je raketa pala u Japansko more.

Istovremeno, dalje na jugu istočne Azije Kina pojačava pritisak na Tajvan čestim slanjem svojih ratnih aviona u zonu dejstva tajvanske PVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 454 idi na stranu