"Moguć rat van granica Ukrajine"

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto rekao je da je rat u Evropi van granica Ukrajine "moguć" i pozvao zemlje širom sveta da podrže Kijev.

Izvor: index.hr
Podeli
EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT
EPA-EFE/Radek Pietruszka POLAND OUT

Haavista je u intervjuu za CNN upitan da li Ukrajina može da dobije rat protiv Rusije: "Mogu da izdržim i u tom smislu mogu da pobedim. Naravno, mislim da je Ukrajina moralno u pravu u ovoj situaciji. Oni su veoma ujedinjeni, " on je odgovorio.

On je ustvrdio da Finska, koja je decenijama bila neutralna, više ne može biti neutralna jer je Rusija postala "bezbednosna pretnja".

"Mislim da je to nova realnost. Zaista mislim da je bezbednosna arhitektura Evrope polomljena. To je nova situacija, sada imamo novu baštu gvozdenih zavesa između Rusije i drugih zemalja. I naravno, ruska agresija protiv Ukrajine je da kriv za sve ovo", rekao je Havisto.

Ruska invazija na Ukrajinu "promenila je bezbednosnu atmosferu", dodao je on.

Havisto je rekao da je zabrinut zbog „blagih izjava o nuklearnom oružju, o hemijskom oružju“.

"Da, Finska ima jaku vojsku. Imamo i borbene avione F-35 i tako dalje. Ali šta ako nam prete nekonvencionalnim oružjem?", rekao je Peka

O sporazumu sa Turskom

Sve o ratu u Ukrajini iz minuta u minut pratite ovde.

Finska, Švedska i Turska potpisale su u utorak sporazum o zajedničkim bezbednosnim merama, nakon čega je Turska ukinula veto na članstvo nordijskih zemalja u NATO-u. Turski predsednik Erdogan je tada rekao da Finska i Švedska moraju da ispoštuju obećanja o ekstradiciji koja su dale tokom pregovora, inače ratifikacija ulaska nordijskih zemalja neće biti poslata turskom parlamentu.

Međutim, Haavisto je na konferenciji za novinare ranije danas rekao da Finska i Turska tokom pregovora na samitu NATO održanom u Madridu nisu razgovarali o izručenju bilo kakvih konkretnih osoba ili grupa lica.

Pozivajući se na telefonski razgovor sa svojim turskim kolegom Mevlutom Čavušogluom, Haavisto je rekao: "Složili smo se da sada imamo potpisan sporazum i sve što smo dogovorili je u sporazumu. Nismo razgovarali ni o kakvim spiskovima ljudi sa Turskom u Madridu", rekao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 597 idi na stranu