Početak školske godine i korona; šta čeka đake? VIDEO

Beograd -- Iako je broj inficiranih u odnosu na isti period prošle godine veći, zbog blagih simptoma i većeg broja vakcinisanih, škole se spremaju za početak nastave.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

Za razliku od prošle godine, kada se sve do 1. septembra spekulisalo da li će školska godina početi regularno, ove godina, dvadeset dana pre početka nastave, iz Ministarstva prosvete poručuju da školska godina kreće na vreme i da će đaci nastavu pratiti iz školskih klupa.

"U ovom trenutku nam je ideja da nastava krene normalno, neposredno, ali ćemo imati još jedan sastanak u narednom period, gde ćemo sagledati situaciju. Da li će doći do povećanja, da li ćemo donositi neke mere, tako da ćemo tada doneti odluku da li će biti neophodno nošenje maski, I u kom delu, u kom uzrastu, ili o nekim drugim merama preporučenim za školu", rekao je pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić.

Da raspust služi za odmaranje potvrdili su nam u prodavnicama udžbenika, gde kažu da nema mnogo zainteresovanih za kupovinu udžbenika, ali da gužve očekuju krajem meseca.

"Nismo još ništa. Mi to radimo dan pred školu. Dvadeset dana pred školu, oni ne razmišljaju, za njih još traje raspust. Za njih je raspust do 1. septembra", rekao je jedan otac.

"Spremni smo", rekla je jedna gospođa.

"Imamo ranac, imamo neke sveske, ali treba a dokupimo još puno bojica", kazala je majka jedne devojčice.

"Nisam , ne trebaju mi knjige. To sve ima na sad ana platformi školskoj", rekao je jedan učenik.

"Sve to zavisi od roditelja. Kada imaju mogućnosti finansijske da im to obezbede. Obično neki kreću od jula, neki početkom septembra", rekla je jedna gospođa.

U Austriji bi nastavnici koji su zaraženi koronavirusom, a nemaju simptome, trebalo da drže nastavu, uz obavezno nošenje zaštitne maske. Da li će, s obzirom na nedostatak nastavnika, tako biti i kod nas?

"Čuli smo za te informacije, vezano za određene zemlje. Postoji mogućnost da se pozitivni koji su bez simptoma mogu da se kreću sa tim spevcijalnim maskama u različitim objektima. Da li će to biti implementirano u škole, mi ćemo to sagledati u narednom period, i zajedno sa kolegama u timu za školu doneti tu odluku", rekao je Pašić.

Istraživanja na svetskom nivou pokazala su da škole nisu mesta za širenje epidemije, ali iz ministarstva najavljuju da će, kao i do sada, svakako poštovati sve higijenske mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 115 idi na stranu