Rusija zatražila hitnu sednicu, poznato šta je "na stolu"

Predstavnik Rusije pri međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, izjavio je juče da je Rusija zatražila hitnu sednicu SB UN.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/lev radin
Ilustracija: Shutterstock/lev radin

Na njoj bi se razgovaralo o situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Sednica će biti održana danas u Njujorku, preneo je Bi-Bi-Si.

Uljanov je optužio Ukrajinu da stvara veštačke prepreke i poteškoće potencijalnoj misiji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) nuklearnoj elektrani Zaporožje.

U martu 2022. godine, ruske snage su zauzele Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi sa šest reaktora koji su u aktivni, a postrojenje sada radi sa 70 odsto skapaciteta.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za granatiranje nuklearne elektrane Zaporožje, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je u ponedeljak da Kijev drži celu Evropu kao taoca granatiranjem ovog postrojenja.

Ruska vojno-civilna uprava Energodara saopštila je da je Kijev 7. avgusta ispalio raketu Uragan kalibra 220 milimetara sa kasetnom bojevom glavom, čiji su delovi oštetili upravne zgrade i okolnu teritoriju spremišta i da je pre toga ukrajinska vojska bombardovala Zaporožje 5. i 6. avgusta.

Rusija očekuje da generalni sekretar UN Antonio Gutereš preduzme korake kako bi se omogućila poseta predstavnika IAEA nuklearnoj elektrani u Zaporožju, saopštio je juče predstavnik ruskog ministarstva za neširenje i kontrolu oružja Igor Višnjevski.

Ukrajinski ambasador pri IAEA, Jevgenij Cimbaljuk, rekao je u ponedeljak da ruske snage žele da izazovu nestanak struje u južnom delu Ukrajine granatiranjem njenog nuklearnog kompleksa u Zaporožju. On je pozvao IAEA da obiđe postrojenje u Zaporožju ovog meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 593 idi na stranu